Se dă ceasul înapoi în România! Trecem la Ora de iarnă 2024, ora considerată standard

de: Cristiana Cernega
25 10. 2024
www.fanatik.ro

Ora de iarnă 2024 este pe cale să se schimbe. Practic, vom dormi cu o oră în plus, spre fericirea multor persoane. Mai mult decât atât, marchează începutul oficial al sezonului rece.

Schimbarea orei are loc de două ori pe an în țara noastră. Vorbim mai exact despre ultima duminică din luna Martie, când se trece la ora de vară, dar și de ultima duminică din luna Octombrie, când se trece la ora de iarnă. De asemenea, au loc anumite schimbări care ne pot afecta. Impactul acestei schimbări atât în țara noastră, cât și în altele, poate să fie semnificativ. Poate să afecteze afecta ritmul circadian.

Ora de iarnă 2024

În ultima duminică din luna Octombrie, ceasurile se vor da cu o oră înapoi. Astfel, ora 04:00 devine ora 03:00.

Mai precis, vom trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 Octombrie. Ora de iarnă este considerată ora standard. S-a luat această hotărâre pentru economisirea energiei. Prima țară care a adoptat acest sistem a fost Germania, în 1916. Mai târziu, au urmat și alte țări, inclusiv România. Printre acestea se numără: Belgia, Franța, Danemarca, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia, Portugalia, Turcia și Tasmania. Și Statele Unite ale Americii au introdus, dar a fost folosită doar până în 1919.

Sunt persoane care nu știu dacă la telefoane se schimbă automat ora. Ei bine, da, în cazul în care este bifată opțiunea care sincronizează ora cu cea a rețelei. Este nevoie doar să vă uitați în setări.

Ei bine, schimbarea orei vine la pachet cu o serie de stări. Mulți dintre noi le experimentăm și este bine să știm care sunt acestea. Ne putem confrunta cu stări de oboseală, anxietate, depresie, somnolență, instalarea asteniei de toamnă, dificultatea e a ne trezi dimineața, nervozitate, creșterea nivelului de stres, etc.

Această schimbare, așa cum am spus și un pic mai sus, poate să ne perturbe somnul. Ritmul circadian este influențat de lumina soarelui. Când avem parte de mai multă lumină, atunci organismul nostru produce o cantitate mică de la melatonină. În altă ordine de idei, când este întuneric, organismul secretă melatonină, hormonul care induce somnul.

În cazul în care suntem expuși mai puțin la lumina naturală a soarelui ne putem confrunta cu schimbări de dispoziție, din cauza producției scăzute de serotonină, hormonul fericirii, potrivit Doc. Așadar, pot să apară anxietatea și chiar depresia.

Ce poți face să fii în formă

Pentru ca trecerea la ora de iarnă să nu afecteze atât de mult, putem să recurgem la anumite soluții. Ora de culcare să fie maxim 22:00. Evitarea expunerii la lumina albastră artificială emisă de ecrane. Este bine să vă treziți la aceeași oră în fiecare dimineață și să faceți un program de care să vă țineți. Consumați alimente sănătoase: fructe, legume, semințe care au în compoziție uleiuri și grăsimi sănătoase etc. Plimbările în aer liber, în natură sunt o altă modalitate de a vă face să vă simțiți bine.