Trecerea la ora de iarnă 2023 reprezintă momentul în care țara noastră trece la ora standard. Astfel, ziua în care se întâmplă asta este cea mai lungă din an.
După ce a avut loc echinocțiul de toamnă, România face trecerea și la ora de iarnă. În fiecare an, are loc schimbarea orei de două ori. O dată primăvara și o dată toamna pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală.
Așa cum se întâmplă mereu, și în 2023 trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie, ultima noapte de sâmbătă spre duminică. Mai exact, între 28 și 29 octombrie. Așadar, ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 04:00 devenind ora 03:00. Asta înseamnă că vom dormi cu o oră în plus.
Acest mecanism despre care vorbim are loc de peste 100 de ani în mai multe țări din întreaga lume, precis 70. Bine de știut este faptul că nu toate au aceleași perioade stabilite pentru schimbarea orelor, potrivit Libertatea.
Prima dată a avut loc în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Cei care au introdus acest concept au fost germanii. Au urmat britanicii, ulterior Belgia, Danemarca, Italia, Franța, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Suedia și Portugalia. Ora de vară a fost introdusă doi ani mai târziu, în 1918, și în State Unite. România a aderat pentru prima dată la această oră în anul 1932. În 1943 se renunțase la ea, dar a fost reintrodusă în regimul Ceaușescu, în anul 1979.
Sunt persoane care nu știu dacă la telefoane se schimbă automat ora. Ei bine, da, în cazul în care este bifată opțiunea care sincronizează ora cu cea a rețelei. Trebuie doar să vă uitați în setări și să vedeți despre ce este vorba.
Chiar dacă vom dormi mai mult cu o oră, așa cum am precizat mai sus, se pot simți anumite efecte mai puțin plăcute. Se poate perturba ceasul biologic. Vorbim despre dereglări hormonale, în special ale melatoninei, cunoscută și „hormonul somnului”.
Mai departe avem stări de oboseală, de somnolență, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, instalarea asteniei de toamnă. Bineînțeles, simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta. Există posibilitatea chiar să nu aveți nimic sau să aveți tot ce am enumerat. Cele mai frecvente sunt următoarele: dificultatea de a ne trezi dimineața, nervozitate, stări de rău etc.
Pentru a evita toate aceste stări și neplăceri trebuie să mergeți devreme la culcare și să vă treziți la aceeași oră. Înainte de a merge la somn, faceți o baie caldă, ascultați muzica preferată, citiți ceva. Renunțați să vă uitați la ecrane cu cel puțin o oră înainte de culcare. Dimineața, imediat cum v-am trezit, deschideți jaluzelele/draperiile pentru a intra razele soarelui.