NEWS

Se dau 3.000 de euro de la Guvern. Foarte mulți români primesc banii gratuit. Care sunt condițiile

Se dau 3.000 de euro de la Guvern. Foarte mulți români primesc banii gratuit. Care sunt condițiile
sursa: playtech.ro

Se dau 3.000 de euro de la Guvern. Foarte mulți români primesc banii gratuit, după ce recent a fost aprobat programul „Tomata 2023”, care este în vigoare cu o serie de modificări față de anii trecuți. Noutățile ajutorului de minimis pentru roșiile în solar sau sere vizează aspecte legate termene, condiții și plăți pentru legumicultori.

Se dau 3.000 de euro de la Guvern. Foarte mulți români primesc banii gratuit. Care sunt condițiile

Programul „Tomata 2023” a intrat în vigoare la finalul anului 2022, cu aprobare de la  Guvern. Programul prevede că un agricultor va primi, pentru fiecare 1000 metri pătrați pe care îi deține, suma de 3.000 de euro.

Viitorii beneficiari ai acestei scheme de ajutorare trebuie să știe că termenul limită pentru depunerea cererilor în vederea obținerii acestei sume este până cel târziu 1 aprilie 2023. Acestea se pot depune la Direcțiile Agricole Județene, însă sunt și unele primării care vor să ofere ajutor legumicultorilor și care centralizează cererile, urmând ca mai apoi să le trimită mai departe către Direcțiile Agricole, scutindu-i pe mulți fermieri de drumuri în plus.

Până la data de 30 iunie inclusiv, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va face valorificarea producției. În acest fel se va verifica predictibiitatea tuturor legumicultorilor din acest sector.

„Venim în sprijinul fermierilor cu adoptarea din timp a Programului Tomata 2023 pentru a da predictibilitate tuturor celor care activează în acest sector al producerii de tomate în spații protejate, sau chiar celor care vor să acceseze pentru prima dată acest program”, a spus ministrul agriculturii, Petre Daea, în şedinţa de Guvern.

Ministrul a mai specificat faptul că, dacă ne uităm în trecut, programul a fost extrem de apreciat și de ajutor pentru legumicultori. „Tomata” a fost lansat pe 1 aprilie 2020, apoi pe 18 iunie 2021 și 3 februarie anul trecut. Orice alt comentariu în plus ar fi de prisos, a completat el.

Documentele pot fi depuse până în iulie

Documentele justificative se pot depune până pe 14 iulie 2023, potrivit ordinului aprobat de Guvern. Este vorba despre copiile rapoartelor fiscale de închidere de zi, factura și fila/filele din carnetul de comercializare.

„Cererea, însoțită de documentele prevăzute, poate fi transmisă la DAJ și prin mijloace electronice și/sau poștă/curierat. Documentele transmise prin mijloace electronice trebuie să fie semnate și datate, iar copiile trebuie să fie certificate „conform cu originalul” de către solicitant. În situația în care solicitantul utilizează suprafețe de teren cu tomate în spații protejate situate în județe/UAT diferite, acesta va formula și depune o singură cerere de înscriere în program, la DAJ unde are suprafața cultivată cea mai mare”, a spus Direcția Agricolă Dâmbovița.

Programul „Tomata“, iniţiat în 2017, a atins pragul de 1 miliard de lei investiţi în susţinerea producţiei de tomate în spaţii protejate, potrivit calculelor ZF pe baza datelor oferite de Ministerul Agriculturii, sub egida căruia se află.

Pentru anul 2023, este alocată o sumă de 263 de milioane de lei, conform aceleiaşi surse. Din 2017 până la finele anului 2022, au fost aproape 100.000 de beneficiari. Banii au fost alocaţi atât pentru primul ciclu de producţie, cât şi pentru al doilea. Însă în 2020 au fost acordaţi bani doar pentru primul ciclu de producţie, iar în 2021 doar pentru al doilea ciclu de producţie.

În 2022, pentru primul ciclu s-au alocat 255 de milioane de lei exclusiv pentru tomate şi în al doilea ciclu s-au alocat 82 de milioane de lei pentru tomate şi alte legume cultivate în spaţii protejate. Numărul de beneficiari pentru al doilea ciclu a fost de aproape 16.600.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri