Se dau mai mulți bani la pensie pentru acești români. Vor avea vechimea în muncă recunoscută

spot_img

Se dau mai mulți bani la pensie pentru acești români. Vor avea vechimea în muncă recunoscută dacă un proiect important, depus luni în Senat, va fi aprobat. Astfel, medicii care lucrează în propriile lor cabinete individuale vor avea pare de noi reglementări.

Propunerea legislativă iniţiată de USR se află în prezent în linie dreaptă pentru a trece de Senat. Legea a primit deja vot favorabil de la Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială şi avizele favorabile de la Consiliul Economic şi Social şi Consiliul Legislativ, transmite USR într-o informare.

Se dau mai mulți bani la pensie pentru acești români

Pe lângă medici, persoanele care lucrează ca persoană fizică autorizată (PFA) vor avea şi ei vechimea în muncă recunoscută. Legea USR care prevede recunoaşterea vechimii în muncă pentru PFA a intrat în vigoare pe 9 mai 2022 (Legea nr.125/2022).

Prevederile fac parte dintr-un efort mai larg de recunoaştere a muncii independente şi de clarificare a cadrului legal pentru aceasta, dat fiind şi numărul ridicat de persoane care lucrează astăzi în acest fel cât şi tendinţele internaţionale de viitor pentru piaţa forţei de muncă.

Până la sfârşitul lunii vor mai urma dezbaterile în cadrul Comisiei pentru sănătate a Senatului, iar apoi votul în plenul acestei Camere.

Inițiativa, depusă de Oana Țoiu

Iniţiativa legislativă repară o nedreptate făcută zecilor de mii de medici de familie, de specialitate sau stomatologi care lucrează în cadrul propriilor lor cabinete medicale. Potrivit legislaţiei actuale, lor nu le este recunoscută vechimea în muncă în cazul unor concursuri de angajare sau a încadrării pe grila de salarizare în unităţile publice.

„Ne-am consultat cu medicii de familie, stomatologii şi asociaţiile profesionale ale acestora şi ne-au semnalat o lacună în lege, pe care acum o reparăm. Medici de familie chiar şi cu 20 de ani de experienţă nu aveau vechimea în muncă recunoscută la concursurile de angajare sau în grila de salarizare din mediul public, deşi plăteau contribuţiile aferente, deoarece li se cereau la dosar contracte de muncă. Fiind profesii liberale, aceştia nu îşi pot face contracte de muncă lor înşişi în propriul cabinet pentru că nu au legal această opţiune. Ei plătesc contribuţii pe munca independentă, experienţă care, odată ce trece legea noastră, le va fi recunoscută deplin”, a declarat Oana Ţoiu, membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială, iniţiatoarea legii.

Noua propunere legislativă pe care am iniţiat-o prevede ca perioada în care cabinetul medical individual a furnizat servicii medicale să fie considerată experienţă profesională de medic pentru titularul cabinetului şi să fie considerată vechime în muncă, similar prevederilor legale care li se aplică avocaţilor ce au recunoscută vechimea în propriile cabinete.

Care sunt condițiile pentru vechimea în muncă recunoscută

Pentru a fi luată în considerare ca vechime în muncă pentru medic, cabinetul său individual trebuie să îndeplinească două condiţii:

– să fi avut venituri nete de cel puţin 12 salarii minim brute pe ţară;

– să fi achitat toate contribuţiile, taxele şi impozitele legale.

Potrivit statisticilor, în anul 2020, în ţara noastră erau înregistrate aproape 40.000 de cabinete medicale independente ale medicilor de familie, de specialitate sau stomatologi.

Conform datelor INS, în anul 2020 au funcţionat:

– 10.652 de cabinete independente de medicină de familie (6.385 în mediul urban şi 4.267 în mediul rural)

– 12.276 cabinete medicale independente de specialitate (11.743 în mediul urban şi 533 în mediul rural)

– 15.650 cabinete stomatologice independente (13.374 în mediul urban şi 2.276 cabinete în mediul rural)

Total: 38.578 cabinete medicale independente


spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Cele mai noi ștri
spot_img

Citește și

Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.