NEWS

Se iese la pensie cu 15 ani mai devreme. Reguli noi în legea pensiilor pentru seniori

Se iese la pensie cu 15 ani mai devreme. Reguli noi în legea pensiilor pentru seniori
sursa foto: colaj foto

Se iese la pensie cu 15 ani mai devreme. Astfel, în noua lege a pensiilor, care teoretic  aduce echitate în sistemul de pensii din România, există o serie de reguli clare pentru persoanele defavorizate, precum cei cu dizabilități sau cei care primesc indemnizația minimă socială ce pot deveni pensionari mai devreme.

Reguli noi în legea pensiilor pentru seniori

Reforma pensiilor din România are un obiectiv clar: asigurarea unei pensii echitabile pentru toți pensionarii, indiferent de sistemul din care fac parte. Legea pensiilor vizează nu doar creșterea sustenabilă a pensiilor, ci și aducerea sistemului românesc la un nivel comparabil cu standardele europene.

Comparativ cu media alocată pentru pensii în Uniunea Europeană, care este de 13,6% din PIB, în România acest procent este de numai 9%. De aceea, noua lege a pensiilor a fost concepută pentru a majora aceste cheltuieli și a asigura o pensie mai decentă pentru români. Pentru aceasta, s-au finalizat negocierile cu Comisia Europeană, pentru a se putea crește alocările pentru pensii.

Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi comunicate în următoarele două luni, iar pensionarii din întreaga țară vor afla cât vor primi. Cu toate acestea, unele persoane nu vor beneficia de a doua majorare a pensiei în septembrie, după cea din ianuarie 2024.

Printre acestea se numără cei care au stagii minime de cotizare, care nu vor primi o majorare suplimentară. De exemplu, un pensionar cu un stagiu de cotizare de 18 ani sau chiar doar 15 ani va rămâne cu aceeași pensie.

Se iese la pensie cu 15 ani mai devreme

Pentru persoanele cu dizabilități, noua lege a pensiilor menține reducerile din vârsta standard de pensionare, oferindu-le astfel un suport financiar adecvat în funcție de gradul lor de handicap și de contribuția la sistemul de pensii.

Astfel, asigurații cu handicap grav vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 15 ani, dacă au realizat cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare. Pentru cei cu handicap accentuat, reducerea este de 10 ani, condiția fiind realizarea a cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare.

De asemenea, asigurații cu handicap mediu vor primi o reducere similară a vârstei standard de pensionare, dacă au realizat întregul stagiul de cotizare, scrie DigiEconomic.

În plus, persoanele care lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat vor primi o majorare a pensiei cu un număr fix de puncte, respectiv 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat în aceste condiții severe, și 0,25 puncte pentru fiecare an lucrat în condițiile unui handicap accentuat.

În ceea ce privește indemnizația minimă socială, aceasta va continua să fie acordată pensionarilor cu venituri din pensie mai mici decât valoarea indemnizației minime stabilite prin ordonanță de urgență. Cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari va fi majorat anual, aplicându-se același mecanism de majorare ca și în cazul pensiilor publice.

Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea indemnizației minime sociale este de 1.281 de lei, urmând să fie majorată într-un sistem identic cu cel aplicat pentru pensiile publice. Acest lucru are drept scop asigurarea unui nivel de trai minim decent pentru toți pensionarii aflați în situații financiare precare.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Cât de ieftine sunt, de fapt, casele în Spania. Mulți români și-au cumpărat deja locuințe cu piscină și etaj. Dai și de două ori mai puțin decât pe apartamentele din Militari, Veteranilor sau Berceni
Cât de ieftine sunt, de fapt, casele în Spania. Mulți români și-au cumpărat deja locuințe...
Ce a provocat
Ce a provocat "cea mai mare pană IT din istorie" şi cât va dura repararea...
Sfatul zilei pentru duminică, 21 iulie 2024. Lei, lăsați-vă duși de val
Sfatul zilei pentru duminică, 21 iulie 2024. Lei, lăsați-vă duși de val
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Anunț important pentru toți românii din străinătate. Doar așa o să puteți lua pensia. Este obligatoriu să trimiteți acest act semestrial. Modelul oficial al documentului
Anunț important pentru toți românii din străinătate. Doar așa o să puteți lua pensia. Este...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire...
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa şi SUA vor avea probleme cu Rusia
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape 6.000 de verificări. Cine sunt cei vizaţi de aceste controale?
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape...
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...