Se schimbă pensia în România. Au decis! O nouă formulă de calcul pentru pensiile noi şi pentru cele în plată

spot_img

Se schimbă pensia în România și sunt anunțate noi modificări în PNRR, printre care și o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi şi pentru cele în plată.

Se schimbă pensia în România. Au decis modificarea PNRR

Reforma pensiilor nu vizează doar pensiile speciale, ci tot sistemul de pensii. Astfel, va fi o formulă nouă de calcul privind pensia, va fi modificată vârsta de pensionare și vor fi noi criterii de indexare.

România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) că nu va introduce categorii noi și pe cele actuale le va raționaliza, iar doar pensiile speciale ale magistraților vor fi protejate de Curtea Constituțională.

Parlament trebuie să adopte această lege până în trimestrul 4 din 2022, potrivit graficului asumat. Astfel, în ultimul trimestru din 2022 va intra în vigoare cadrul legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le va alinia la principiul contributivității.

Prevederi legate de pensiile speciale, potrivit PNRR:

  • Nu se vor crea categorii noi de pensii speciale.
  • Perioada minimă de cotizare este similară cu cea aplicată în fondul public de pensii.
  • Actualele pensii speciale vor fi raționalizate.
  • Protecția deciziilor CCR se va referi numai la pensiile magistraților.
  • Nici o pensie specială nu va depăși venitul obținut în cursul perioadei de activitate, respectiv de cotizare.

Cea mai mare pensie din România: 20.000 de lei

Ce mai mare pensie medie de serviciu, plătită de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), în decembrie, a fost de peste 20.000 de lei. Aproape 10.000 de persoane au primit pensii speciale în acest interval.

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, în decembrie 2021, de 9.680 de persoane, cei mai mulţi, respectiv 4.452, fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de CNPP.

În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 (magistrați) s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, respectiv 20.159 de lei, din care 18.894 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 3.698 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat în luna decembrie un număr de 794 persoane. Pensia medie era de 5.727 de lei, din care 3.004 de lei suportaţi de la bugetul de stat.


spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Cele mai noi ștri
spot_img

Citește și

Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.