BUSINESS

Se scumpesc mașinile Dacia. Șeful companiei a anunțat cu cât se vor majora prețurile

Se scumpesc mașinile Dacia. Șeful companiei a anunțat cu cât se vor majora prețurile
sursa: dacia.ro

Șefii de la Dacia pregătesc proiecte majore pentru anii următori, pe fondul dezvoltării tehnologiilor din „zona verde”, dar și al siguranței. Totuși, directorul companiei anunță că prețurile vor crește semnificativ atât în România, cât și la nivel mondial. Xavier Martinet, CEO Dacia, a venit cu un avertisment pentru următorii ani.

Se scumpesc mașinile Dacia. Șeful companiei a anunțat cu cât se vor majora prețurile

În 2022, Dacia a atins un nivel al vânzărilor de 573.800 de unități, cu 6,8% mai mult față de nivelul înregistrat în 2021. Vânzările vor fi și mai mari în anii următori, în special după 2025, susține directorul francez de marketing, vânzări și operațiuni. Xavier Martinet oferă și argumente în acest sens: printre cele mai importante, noi sisteme de creștere a siguranței necesare pentru a obține punctajul maxim de 5 stele la testele EuroNCAP.

„Miza este să creştem în Europa în clasa compactă. Dacă acum un SUV compact poate fi cumpărat cu 25-30.000 de euro, după Euro 7 va putea fi cumpărat cu 30.000 – 40.000 de euro şi de aceea avem aşteptări mari de la Bigster din 2025.

Viitorul Duster va veni în 2024. Am mers spre clasa A cu Spring, iar mai departe vom veni cu două noi modele compacte, dar nu dăm mai multe detalii acum”, a declarat Xavier Martinet în cadrul unei conferinţe internaţionale.

„Cu Dacia nu mizăm pe 5 stele la EuroNCAP, ci oferim siguranţă în caz de accident, nu sisteme pentru stele pe care oricum cei mai mulţi şoferi le dezactivează când se urcă la volan”, a completat directorul.

Care este prețul mediu al unei mașini de la Dacia și la cât va ajunge

Preţul mediu al unei mașini Dacia vândute în Europa a crescut în ultimul an cu 10%, la 14.000 de euro fără TVA. În noua gamă au intrat modelele Spring și Jogger, care au prețuri peste Sandero.

„În 2022 preţurile automobilelor au crescut. Au crescut şi la Dacia din cauza scumpirii materiilor prime, energiei sau transporturilor. În 2023 de asemenea aceste scumpiri vor depinde de contextul macro­economic, dar ne aşteptăm ca scumpirile să încetinească faţă de cele din 2022″, a transmis Xavier Martinet.

Cu toate că nu se știe încă la cât va ajunge majorarea, un lucru este sigur, prețul mașinilor va crește în următorii ani, concomitent cu prețurile altor mașini sau bunuri în condițiile în care suntem într-o perioadă de criză cu inflație galopantă.

Cel mai vândut model Dacia în Europa este Sandero. Ocupă primul loc în topul mașinilor favorite ale europenilor, ceea ce înseamnă că este într-adevăr o mașina foarte bună. Chiar dacă a avut cea mai mică creștere dintre toate modele vândute anul trecut, de doar 1,2%, arată că Sandero este de mulți ani cel mai vândut modelul în Europa, mai exact, din anul 2017. Așadar, s-au vândut 229.500 unităţi în 2022.

197.100 unităţi Duster s-au vândut anul trecut, având o creștere de 5,8% față de 2021. În 2022 este al doilea cel mai vândut SUV din Europa, iar din 2018 încoace este primul cel mai vândut SUV.

Jogger este cea mai nouă mașină a companiei și este și primul model Dacia care are noul logo. Mașina are șapte locuri și s-au vândut 56.800 de unităţi, aflându-se pe al doilea loc din Europa în topul vehiculelor cele mai vândute din acest segment.

Spring este modelul electric al companiei. Acesta are o creștere a vânzărilor de 75% în comparație cu 2021, astfel că s-au vândut 48.900 unități. Europenii se pare că sunt și adepții mașinilor electrice, fapt pentru care Spring se află pe locul trei în clasamentul celor mai bine vândute mașini electrice din Europa.