Ședință crucială de Guvern. Executivul va adopta, în şedinţa de joi, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind reorganizarea activității Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), precum și modificarea şi completarea altor acte normative.
Conform notei de fundamentare a proiectului, astfel, la nivelul Agenţiei se înfiinţează un nou post de vicepreşedinte care va coordona în mod direct activitatea de digitalizare a instituţiei, având în vedere dimensiunile şi complexitatea activităţii ANAF în vederea eficientizării procesului aferent şi asigurării unui circuit informaţional decizional care să asigure o mai mare coerenţă decizională, dar şi pentru o diminuare a efortului depus pentru atingerea obiectivelor (a costurilor operaţionale) raportat la rezultatele obţinute, obiectivele principale pe linia digitalizării neputând fi realizate fără o susţinere consistentă şi performantă din partea unui management dedicat, potrivit Agerpres.
De asemeni, începând cu data de 1 mai 2024, în cadrul aparatului propriu al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală va funcţiona Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, a cărui competenţă de administrare fiscală se stabileşte în condiţiile legii, iar modalitatea de reorganizare a ANAF prin pierderea personalităţii juridice a Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili şi funcţionarea ei ca direcţie generală în cadrul ANAF se va realiza prin fuziune.
„Fuziunea se va face prin absorbţia Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili de către ANAF, în condiţiile legii. Posturile şi personalul aferente Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili vor fi preluate pe bază de protocol, în condiţiile legii, în cadrul aparatului propriu al Agenţiei”, se precizează în document.
Va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea articolului 351 din OUG nr. 36/2023 privind stabilirea cadrului general pentru închiderea programelor operaţionale finanţate în perioada de programare 2014-2020.
Executivul va adopta şi un proiect de lege pentru ratificarea Acordului-cadru între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Ankara, la 6 octombrie 2023.
Printr-o hotărâre, Guvernul va aproba Aranjamentul Administrativ, semnat la 22 iulie 2022, la Podgorica, de aplicare a Acordului între România şi Muntenegru în domeniul securităţii sociale, semnat la 22 iulie 2022, la Podgorica.
Tot prin hotărâre, se va aproba înfiinţarea şi administrarea Registrului Naţional al Datelor de Contact.
Printr-o altă hotărâre, Guvernul va aproba modalitatea de solicitare, de calcul şi de acordare a compensaţiilor pentru activităţile piscicole din ariile naturale protejate, conform prevederilor restrictive din planurile de management ori din setul de măsuri de conservare instituite până la aprobarea planurilor de management.
Se va abroga, prin altă hotărâre, Hotărârea Guvernului nr. 48/2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”.
Executivul va aproba şi o hotărâre pentru modificarea HG nr. 16/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe.
Va fi analizat spre adoptare şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea bugetului şi a cheltuielilor necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.