WORLD

Șeful NATO dă semnalul. Țările membre trebuie să adopte ”mentalitatea de război”

Șeful NATO dă semnalul. Țările membre trebuie să adopte mentalitatea de război
Sursă foto: NATO

În contextul în care se cer cheltuieli mai mari pentru apărare, șeful NATO dă semnalul țărilor membre și transmite acestora că ar trebui să adopte o „mentalitate de război”.

Șeful NATO dă semnalul

Șeful NATO a declarat că „mai multe” state membre au fost de acord să investească semnificativ mai mult în cheltuielile de apărare, în timp ce a avertizat că alianța militară trebuie să treacă la o „mentalitate de război”.

În cadrul unei reuniuni care a avut loc joi, membrii NATO au convenit asupra unui plan de acțiune actualizat pentru a reconstrui o industrie de apărare puternică pe ambele maluri ale Atlanticului, a declarat secretarul general Mark Rutte în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în cursul zilei.

„Mai multe” state membre NATO au anunțat în cadrul reuniunii creșteri mari ale cheltuielilor pentru apărare, a declarat Rutte.

„Mă aștept ca mulți miniștri să se întoarcă acasă de la reuniunea de astăzi cu un sentiment mai mare de urgență. Avem nevoie de cheltuieli de apărare semnificativ mai mari, așa că nu există timp de pierdut”, a spus Mark Rutte.

Acesta a declarat că cheltuielile pentru apărare au crescut deja, aliații NATO din Europa și Canada investind un total de 485 de miliarde de dolari în apărare în 2024, o creștere de 20% față de anul precedent. Cu toate acestea, el a avertizat că alianța trebuie să facă mult mai mult și mai repede.

El a adăugat că membrii NATO au discutat, de asemenea, despre necesitatea de a crește producția de apărare în același timp, spunând că „trebuie să trecem la o mentalitate de război și avem nevoie ca industria să treacă cu noi”.

Reacția NATO la acțiunile lui Trump

Referindu-se la comentariile președintelui american Donald Trump privind începerea negocierilor pentru a pune capăt războiului din Ucraina, Rutte a declarat că aliații NATO au „luat notă” de inițiativa lui Trump și „au discutat despre importanța continuării sprijinului nostru pentru Ucraina, care este crucial pentru ca acest război brutal de agresiune să se poată încheia în mod just și durabil”.

Trump a declarat miercuri că a avut o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, în care au convenit să înceapă „imediat” negocierile pentru a pune capăt războiului.

Al doilea mandat al lui Trump a impus noi cerințe partenerilor europeni ai Americii, iar secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a consolidat săptămâna aceasta cererea administrației ca membrii NATO să cheltuiască 5% din PIB-ul lor pentru apărare, conform Reuters.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele