NEWS

Sistem informatic pentru supravegherea pădurilor. Banii vin din PNRR

Sistem informatic pentru supravegherea pădurilor. Banii vin din PNRR
Sursă foto: Pixabay

România va avea un sistem informatic pentru supravegherea pădurilor, finanțat din PNRR. Se vor genera în mod automat alerte și se vor integra date în timp real de la toate sursele integrate.

Sistem informatic pentru supravegherea pădurilor

În ședința de Guvern de joi a fost aprobată nota de fundamentare pentru cheltuielile aferente proiectului Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat, finanțat prin PNRR.

Acest proiect are în vedere dezvoltarea unui sistem național de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat dezvoltat pe trei direcții:

  • sistem de comparare a imaginilor satelitare pentru detectarea modificărilor în coronamentul arboretelor,
  • sistem de monitorizare video a transporturilor de materiale lemnoase,
  • sistem de teledetecție ce se bazează pe senzori LiDAR, aeropurtați și mobili.

Scopul principal al investiției este de a avea un sistem digital inovator pentru supravegherea, monitorizarea și controlul fondului forestier si a circulației materialelor lemnoase, capabil să genereze în mod automat alerte și să integreze date în timp real de la toate sursele integrate.

„În cadrul acestui proiect sunt trei componente, le finanțăm din PNRR, valoarea proiectului este de peste 272 milioane lei, din acești bani peste 262 de milioane se duc direct în investiții și iată o actualizare a stadiului în care ne aflăm pe fiecare din componente.

Pentru sistemul de comparare a imaginilor satelitare pentru detectarea modificărilor în coronamentul arborilor, am semnat deja contractul de execuție în luna aprilie, firma declarată câștigătoare lucrează deja la acest sistem.

Pentru sistemul de monitorizare video a transporturilor de material lemnos, vor fi 350 de puncte de monitorizare fiecare prevăzute cu 3 camere inteligente, una dintre ele folosind tehnologia LPR.”, a anunțat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Oficialul a explicat și cum funcționează exact sistemul.

”Așa cum se întâmplă și în cazul rovinietei, acea cameră identifică numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, interoghează SUMAL-ul pentru a vedea dacă pe acel traseu transportul de lemn e unul legal. În același timp, folosind camere inteligente, evaluăm cantitatea și tipul de material lemnos specific fiecărui transport, săptămâna viitoare semnăm contractul.

În ceea ce privește sistemul de teledetecție, care se bazează pe senzori LiDAR, luna viitoare avem depunerea ofertelor”, a adăugat ministrul mediului, apelor și pădurilor, în cadrul briefing-ului de presă de la finalul ședinței de Guvern.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele