Spectrul iminent al șomajului. Coreea de Sud a devenit prima țară din lume care a înlocuit peste 10% din forța sa de muncă industrială cu roboți, potrivit unui raport nou. Țara a investit miliarde în robotică pentru a face față scăderii populației active, cauzată de ratele scăzute ale natalității.
Conform sondajului anual realizat de World Robotics 2024, țara are acum 1.102 roboți la fiecare 10.000 de angajați, consolidându-și poziția de lider mondial în adoptarea roboților în fabrici în ultimii ani.
Coreea de Sud are o densitate a roboților de peste două ori mai mare decât orice altă țară inclusă în raport, cu excepția Singapore, care are 770 de roboți la fiecare 10.000 de angajați, potrivit Independent.
„Densitatea roboților a crescut, în medie, cu 5% pe an din 2018 în Coreea de Sud,” se arată în raportul prezentat de Federația Internațională de Robotică (IFR).
„Cu o industrie electronică de renume mondial și o industrie auto puternică, economia coreeană se bazează pe cei mai mari doi clienți ai roboților industriali.”
La nivel global, densitatea medie a roboților s-a dublat în ultimii șapte ani, crescând de la 74 la 162 de unități la fiecare 10.000 de angajați, au remarcat cercetătorii.
Coreea de Sud a introdus roboți și în alte industrii, de la spitale la restaurante, extinzând utilizarea acestora dincolo de fabrici. Se arată și un viitor al robotilor, oamenii urmând a fi concediați din tot mai multe joburi.
Aceasta se datorează investițiilor masive ale guvernului coreean în industria roboticii, văzută ca o soluție pentru reducerea populației active cauzată de scăderea natalității.
La începutul acestui an, Ministerul Comerțului, Industriei și Energiei din Coreea de Sud a anunțat Al Patrulea Plan de Bază pentru Roboți Inteligenți, prin care se vor investi 2,4 miliarde de dolari în sectorul public și privat până la sfârșitul deceniului.
„Această inițiativă stabilește direcția de dezvoltare a industriei robotice în industrii-cheie, de la producție la servicii, agricultură, logistică, sănătate, apărare și siguranță socială,” se arată într-un raport publicat în august de Administrația Internațională a Comerțului.
„Include și obiectivul de a crea un sistem eficient pentru a asigura tehnologia necesară, astfel încât rata de producție locală a componentelor esențiale pentru roboți să crească de la 44% în prezent la 80% până în 2030.”