Noua Lege a Pensiilor, intrată în vigoare în septembrie 2024, aduce drepturi noi în cazul pensionarilor. Începând cu anul 2025 sunt valorificate în calculul pensiei și alte venituri contributive cum ar fi sporurile nepermanente, prime sau ore suplimentare.
Potrivit Ministerului Muncii, Legea nr 360/2023 privind sistemul public de pensii introduce, ca element de noutate, posibilitatea valorificării. Aici sunt incluse veniturile și sporurile nepermanente asupra cărora s-a datorat contribuția de asigurări sociale.
Varianta nouă din legea pensiilor care a intrat în vigoare în 2024 le aduce beneficii pensionarilor. Începând cu acest an, în calculul pensiei sunt valorificate și alte venituri contributive precum sporurile nepermanente, primele sau orele suplimentare.
„În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile prevăzute la art. 144 alin. (1) se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverinţele care îndeplinesc condiţiile de valabilitate şi legalitate, prevăzute în Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operaţiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuţia de asigurări sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată. Drepturile recalculate se acordă începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.”, se arată în anunțul făcut de Casa Națională de Pensii publice (CNPP).
Conform Casei Naționale de Pensii Publice, în lista veniturilor nepermanente care sunt incluse în calcul la pensie sunt:
Pentru perioada anterioară datei de 1 aprilie 1992, sporul de vechime în muncă se calculează automat, potrivit prevederilor art. 139 alin,(5) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii şi, în consecinţă, nu este necesară dovedirea acestuia prin adeverinţe.
Pentru perioada de după 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat este cel înregistrat în carnetul de muncă sau dovedit cu adeverinţe.
–Sporuri, indemnizaţii şi majorări ale retribuţiei tarifare prevăzute în Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii;
Aici intră sporuri precum: sporul pentru muncă în condiţii deosebite, sporul de şantier acordat personalului nelocalnic, indemnizaţia de până la 10% acordată şefului de echipă sau de brigadă care conduce formaţia de lucru, sporul pentru munca în timpul nopţii etc. Aici intră sporuri precum: sporul pentru muncă în condiţii deosebite, sporul de şantier acordat personalului nelocalnic, indemnizaţia de până la 10% acordată şefului de echipă sau de brigadă care conduce formaţia de lucru, sporul pentru munca în timpul nopţii etc.
Sporuri, indemnizaţii şi majorări ale retribuţiei tarifare prevăzute în Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii oferite:
La calculul veniturilor pensionarilor se adaugă și sporul acordat personalului civil care a desfăşurat activitate în cadrul unităţilor militare aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Alte sporuri acordate de către ministerele de resort, conform prevederilor actelor normative în vigoare în diverse perioade, evidenţiate împreună cu salariile aferente în statele de plată şi pentru care s-a datorat şi s-a virat contribuţia de asigurări sociale.