Serviciile secrete din România, SRI și SIE, au declasificat informațiile despre Călin Georgescu și cum acesta a folosit tehnici folosite și în Ucraina de Federația Rusă pentru a câștiga alegerile și notorietate pe rețelele sociale. Mai mult, activitatea conturilor de Tiktok ar fi fost coordonată de un actor statal. Tiparul de campanie, spun serviciile secrete, este similar cu cel folosit de Rusia înainte de invadarea Ucrainei.
Document CSAT Ministerul Afacerilor Interne
Document CSAT Serviciul de Informații Externe
Document CSAT Serviciul Român de Informații I
Document CSAT Serviciul Român de Informații II
Document CSAT Serviciul de Telecomunicații Speciale
Informațiile transmise în CSAT de serviciile secrete despre Călin Georgescu au fost desecretizate miercuri, potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale. Creșterea conturilor care l-au promovat pe Călin Georgescu nu a fost organică, iar “activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către ”un actor statal”, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru ”rostogolirea” mesajelor pe platformă”, se arată într-un document SRI declasificat miercuri de CSAT.
Președintele Klaus Iohannis a declasificat documentele care au stat pe masa CSAT, atunci când s-a făcut analiza candidatului Călin Georgescu. SRI a depus un amplu raport care arată mega operațiunea din spatele lui Călin Georgescu, finanțările primite de către acesta și modul în care s-a organizat întreaga operațiune prin intermediul TikTok.
„Creșterea conturilor care l-au promovat pe Călin Georgescu nu a fost organica (similară unor evenimente virale natural), astfel că TikTok apreciază că, practic, sunt voluntari coordonați (”mass guerilla political campaign” sau ”forță brută de atac in cybersecurity’), iar “activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către un actor statal, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru ”rostogolirea” mesajelor pe platformă”, se arată într-un document SRI declasificat miercuri de CSAT.
Ascensiunea lui Călin Georgescu în sondaje a fost determinată de o campanie coordonată de creștere a popularității, amplificată cu 2 săptămâni înainte de data scrutinului, în special pe TikTok, care a reușit să-i asigure victoria în primul tur, potrivit SRI.
SRI a identificat o finanțare din partea lui Bogpr, indentificat ca fiind omul de afaceri Bogdan Peșchir, din Brașov. Deși Georgescu a declarat că nu a cheltuit niciun leu în campania electorală, doar din partea lui Bogdan Peșchir a primit un milion de euro finanțare.
Întreaga operațiune cu privire la coordonarea și la conținutul video distribuit se organiza pe rețeaua rusească de mesagerie Telegram. Ulterior, totul se distribuia după date foarte atent studiate.
Influencerii din România au fost contactați prin platforma FameUp, iar ulterior primeau câte 1000 de euro de fiecare dată când li se distribuia un clip cu Călin Georgescu.
Un document desecretizat al Ministerului de Interne arată că a fost identificat un tipar acțional similar identificat la nivelul Ucrainei activ în perioada premergătoare inițierii agresiunii de către Federația Rusă. În concret, campania informațională „Echilibru și verticalitate” și este identică cu campania „Frate lângă Frate” derulată de Federația Rusă în Ucraina.
Astfel, au fost identificate canale de Telegram si Discord unde se discuta cum sa se coordoneze si sa evite blocarea pe platforma, astfel ca nu s-a identificat o legătură directă între multiplele conturi de TikTok utilizate in promovarea lui Călin Georgescu, dat fiind ca activitatea era desfășurată din geolocații multiple;
De asemenea, in ultimele zile, TikTok a mai identificat o activitate de promovare masivă, derulată în ultimele două săptămâni, pentru susținerea POT (Partidul Oamenilor Tineri), partid suveranist, înființat in anul 2023, care îl susține pe Călin Georgescu.
SRI mai spune că datele eținute au relevat implicarea contului de Tiktok „bogpr”, utilizat de cetățeanul român Bogdan PEȘCHIR, în finanțarea promovării lui Călin GEORGESCU la nivelul platformei de socializare. Acesta, utilizând contul bogpr a realizat donații pe TikTok de peste un milion de euro. După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea bogpr în finanțarea promovării lui Călin GEORGESCU la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanții TikTok în dialogul cu autoritățile române în date de 28.11.2024.
Aceștia au identitatea utilizatorului bogpr și au menționat că acesta a efectuat plăți în valoarea de 381.000 de dolari, în perioada 24.10-24.11.2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicați în promovarea candidatului Călin GEORGESCU, inclusiv după data încheierii campaniei electorale.
Acestea reprezintă încălcări ale politicilor Tiktok și ale legislației electorale române.
De asemenea, finanțarea influencerilor TikTok a fost asigurată prin platforma FameUp (dedicată monetizării activităților de promovare în mediul online), la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de reclamă, alături de descrieri bine definite. Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin GEORGESCU a fost contactarea acestor pe e-mail a acestora de firma FA Agency, de origine sud-africană, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceștia.