Șumudică, ”luat la ochi” de judocanele cubaneze de la Rapid. Colericul antrenor al giuleștenilor a fost invitat pe tatami, pentru a se mai elibera de stres. Veșnic încordat și țâfnos, Marius Șumudică ar găsi astfel o bună metodă de a-și consuma energia într-un mod plăcut și chiar util.
Nu garantam însă pentru adversari, suporteri adverși și chiar arbitri, cum vor decurge, în contradictoriu, disputele fotbalistice, după ce Șumi va fi inițiat în tainele judo-ului. Suntem convinși că cele doua sportive își vor da toată silința să îl antreneze cum se cuvine. Poate se vor gândi să dubleze propunerea și către Cristi Săpunaru, un alt războinic al gazonului.
Fetele au venit de la mii de kilometri depărtare pentru a reprezenta România la judo și succesele nu întârzie să apară. Amanda Zuaznabar-Torres și Thalia Castellano Narino, legitimate la Rapid, au cucerit medaliile de bronz la Open-ul European de la Sarajevo și sunt pregătite acum să-i fie antrenor pe tatami pentru Marius Șumudică, tehnicianul echipei de fotbal, potrivit Sports Net.
Legitimate la Rapid, unde sunt antrenate de Marius Stanciu, Marian Maria și Cristian Pintrijel, cubanezele nu puteau rata ocazia de a merge la un meci pe stadionul Giulești.
Amanda a fost impresionată de atmosferă și spune că nu s-ar da în lături să-l învețe judo pe antrenorul Marius Șumudică.
„Am fost o dată pe stadion. A fost frumos. Pe antrenor cred că l-aș învăța judo” – Amanda Zuaznabar-Torres, componentă a lotului
național de judo.
În vârstă de 23 de ani, Amanda Zuaznabar-Torres a venit în România în 2021 și a cucerit deja a treia medalie pentru țara noastră la categoria 63 kg. Concursul de la Sarajevo a fost penultimul pentru ea din 2024, pentru că va mai concura la Grand Slam-ul de la Tokyo.
„Am venit în România în 2021, când aveam 20 de ani. La Sarajevo a fost greu, dar bine, am luat medalie și sunt fericită. E a treia medalie pentru România. Am mai luat la Europene și la același concurs anul trecut. Anul ăsta mai merg la Grand Slam în Tokyo, un concurs foarte greu, complicat, dar mergem să luăm medalie pentru România.
Vreau să ajung la Jocurile Olimpice, să câștig medalie în 2028 și mă antrenez pentru asta”, a declarat Amanda Zuaznabar-Torres, componentă a
lotului național de judo.
De trei ani în țara noastră, Amanda vorbește deja foarte bine limba română, însă spune că nu i-a fost deloc ușor. Nici cu limba, nici cu adaptarea.
„A fost greu: limba, e frig aici, e zăpadă. Acolo în Cuba nu e, e cald tot timpul, nu există zăpadă, nici frig. Și mâncarea, totul e diferit. Prima dată am văzut zăpadă la Brașov, eram acolo pentru antrenament și a fost greu, foarte greu. Și limba română e grea, gramatica e grea” , a continuat ea.
Judoka mărturisește că atunci când a venit în țară, s-a avântat în necunoscut.
„Nu știam nimic de România. Auzisem de Dracula, dar nu știam că e aici, în România. Am fost la castel. E interesant.
În Cuba nu e Moș Crăciun. Știm de el, dar nu avem, cu comunismul. Îmi place aici. A fost frumos cu lumină, mâncare, cu tot. Am împodobit bradul, mi-a plăcut. În Cuba nu avem. Se face doar mâncare, cu familia, nu ca aici”, a mai adăugat sportiva.
Ca și pentru colega ei, și pentru Thalia zăpada a fost una dintre principalele adversare ale adaptării cu România.
„Eu știam zăpada dinainte, pentru că am fost în Franța înainte de a veni în România, să mă antrenez. Dar adevărul e că a fost șocant, a fost frig. A fost șocant, pentru că în Cuba e cald, iar aici temperatura era foarte rece. Acum m-am acomodat, mă protejez de frig și port palton, cizme” a spus Thalia Castellano Narino.