O curte federală de apel din SUA a confirmat vineri o lege care obligă compania chineză ByteDance să vândă populara sa aplicație de videoclipuri scurte TikTok în Statele Unite până la începutul anului viitor sau să se confrunte cu o interdicție, arată Reuters.
Decizia este o victorie pentru Departamentul de Justiție și pentru opozanții aplicației deținute de chinezi și o lovitură devastatoare pentru ByteDance. Hotărârea sporește acum posibilitatea unei interdicții fără precedent în doar șase săptămâni asupra unei aplicații de social media utilizată de 170 de milioane de americani, scrie Reuters.
Se așteaptă ca hotărârea să fie atacată la Curtea Supremă.
Apărătorii libertății de exprimare au criticat imediat decizia. American Civil Liberties Union a declarat că aceasta stabilește un „precedent eronat și periculos”.
„Interzicerea TikTok încalcă flagrant drepturile conferite de Primul Amendament milioanelor de americani care folosesc această aplicație pentru a se exprima și a comunica cu oameni din întreaga lume”, a declarat Patrick Toomey, director adjunct al Proiectului de securitate națională al ACLU.
ar instanța de apel a declarat că legea „a fost punctul culminant al unei acțiuni ample și bipartizane a Congresului și a președinților succesivi. A fost elaborată cu grijă pentru a se ocupa numai de controlul exercitat de un adversar străin și a făcut parte dintr-un efort mai amplu de a contracara o amenințare bine fundamentată la adresa securității naționale reprezentată de RPC (Republica Populară Chineză)”.
Judecătorii Curții de Apel a SUA Sri Srinivasan, Neomi Rao și Douglas Ginsburg au analizat contestațiile legale formulate de TikTok și de utilizatori împotriva legii care dă ByteDance termen până la 19 ianuarie să vândă sau să cesioneze activele TikTok din SUA sau să se confrunte cu o interdicție.
Președintele ales Donald Trump a cerut miercuri unei Curți de Apel din Georgia să pună capăt procesului penal împotriva sa în acest stat pentru încercarea de a anula pierderea alegerilor din 2020.
Decizia – cu excepția cazului în care Curtea Supremă o anulează – pune soarta TikTok în mâinile primului președinte JoeBiden, care decide dacă să acorde o prelungire de 90 de zile a termenului limită de 19 ianuarie pentru a forța o vânzare, și apoi ale președintelui ales Donald Trump, care preia funcția la 20 ianuarie. Cu toate acestea, nu este clar dacă ByteDance ar putea face față sarcinii grele de a demonstra că a făcut progrese semnificative în direcția unei cesionări necesare pentru a declanșa prelungirea.
Trump, care a încercat fără succes să interzică TikTok în timpul primului său mandat în 2020, a declarat înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie că nu va permite interzicerea TikTok.
TikTok a declarat că se așteaptă ca Curtea Supremă să anuleze decizia Curții de Apel pe baza Primului Amendament.
„Curtea Supremă are un istoric bine stabilit în ceea ce privește protejarea dreptului americanilor la libertatea de exprimare și ne așteptăm să facă exact acest lucru în această problemă constituțională importantă”, a afirmat TikTok într-o declarație, adăugând că legea va duce la «cenzurarea totală a poporului american».
Departamentul de Justiție nu a comentat imediat decizia.
Decizia menține legea care conferă guvernului american puteri extinse de a interzice alte aplicații deținute de străini care ar putea ridica îngrijorări cu privire la colectarea datelor americanilor. În 2020, Trump a încercat, de asemenea, să interzică WeChat, deținut de Tencent, dar a fost blocat de instanțe.
Acțiunile Meta Platforms care concurează cu TikTok în anunțurile online, au atins un record intraday în urma hotărârii, ultima dată în creștere cu peste 3%. Alphabet, părintele Google, a cărui platformă video YouTube concurează, de asemenea, cu TikTok, a crescut cu peste 1% în urma hotărârii.
Curtea a recunoscut că decizia sa va duce la interzicerea TikTok pe 19 ianuarie, fără o prelungire din partea lui Biden.
„În consecință, milioanele de utilizatori ai TikTok vor trebui să găsească mijloace alternative de comunicare”, a declarat instanța, care a fost din cauza «amenințării comerciale hibride a Chinei la adresa securității naționale a SUA, nu a guvernului SUA, care s-a angajat cu TikTok printr-un proces multianual în efortul de a găsi o soluție alternativă».
Opinia a fost redactată de Ginsburg, numită de președintele Ronald Reagan, la care s-au alăturat Rao, care a fost numit în funcție de Trump, și Srinivasan, numit de președintele Barack Obama.
Departamentul de Justiție afirmă că, sub proprietatea Chinei, TikTok reprezintă o amenințare gravă la adresa securității naționale din cauza accesului său la date personale vaste ale americanilor, afirmând că China poate manipula în secret informațiile pe care americanii le consumă prin intermediul TikTok.
Oficialii americani au avertizat, de asemenea, conducerea TikTok că este dependentă de guvernul chinez, care ar putea obliga compania să împărtășească datele utilizatorilor săi americani.
TikTok a negat că a împărtășit sau că va împărtăși vreodată datele utilizatorilor americani, acuzându-i pe legislatorii americani din proces că prezintă preocupări „speculative”.
TikTok și ByteDance susțin că legea este neconstituțională și încalcă drepturile de liberă exprimare a americanilor. Ei o numesc „o abatere radicală de la tradiția acestei țări de a susține un internet deschis”.
ByteDance, susținută de Sequoia Capital, Susquehanna International Group, KKR & Co și General Atlantic, printre altele, a fost evaluată la 268 de miliarde de dolari în decembrie 2023, când s-a oferit să răscumpere de la investitori acțiuni în valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari, a raportat atunci Reuters.
Legea interzice magazinelor de aplicații precum Apple și Alphabet Google să ofere TikTok și interzice serviciilor de găzduire pe internet să sprijine TikTok, cu excepția cazului în care ByteDance cedează TikTok până la termenul limită.
Apple și Google nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Într-o opinie concurentă, Srinivasan a recunoscut că decizia va avea un impact major, menționând că „170 de milioane de americani utilizează TikTok pentru a crea și a vizualiza tot felul de exprimări libere și pentru a se angaja unii cu alții și cu lumea.
Și totuși, în parte tocmai din cauza extinderii platformei, Congresul și mai mulți președinți au stabilit că desprinderea acesteia de sub controlul (Chinei) este esențială pentru protejarea securității noastre naționale”.
Acesta a adăugat: „Deoarece dosarul reflectă faptul că decizia Congresului a fost luată în considerare, în conformitate cu practica de reglementare de lungă durată și lipsită de un scop instituțional de a suprima anumite mesaje sau idei, nu suntem în măsură să o anulăm”.