WORLD

Toată populația UE va fi testată până în 2025! Decizia momentului luată de Comisia Europeană

Toată populația UE va fi testată până în 2025 Decizia momentului luată de Comisia Europeană
Foto: MediaFlux

Toată populația UE va fi testată până în 2025 în urma unei decizii luate de Comisia Europeană. Astfel, 90% din populația Uniunii Europene care îndeplinește criteriile de screening ar trebui să fie testată pentru cancerul de sân, de colon și de col uterin, prevede o nouă recomandare a Uniunii Europene a Sănătății pentru diagnosticarea timpurie a bolilor oncologice, care este luată în considerare acum în CE. Face parte din planul european de combatere a cancerului.

Toată populația UE va fi testată până în 2025! Decizia momentului luată de Comisia Europeană

Scopul modificărilor propuse este de a crește numărul de examinări, prin acoperirea mai multor grupuri țintă și mai multor boli canceroase.

„În 2020, aproximativ 2,7 milioane de oameni din UE au fost diagnosticați cu cancer și peste 1. 300.000 și-au pierdut viața din cauza bolii. Diagnosticarea timpurie salvează vieți și îmbunătățește calitatea vieții.

Cu noile recomandări, screening-ul cancerului va acoperi cancerele care împreună reprezintă aproape 55% din toate cazurile noi diagnosticate în UE în fiecare an.

Aceste recomandări vor sprijini eforturile UE de prevenire a afecțiunilor oncologice și vor compensa lacunele cauzate de impactul COVID-19 asupra diagnosticului și grijilor legate de cancer”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranța alimentelor, la prezentarea documentului potrivit 24chasa.bg, citat de Rador.

Finanțare de aproape 100 de milioane de euro

Pentru implementarea noii recomandări este planificată o asistență financiară în valoare de 38,5 milioane de euro în cadrul programului EU4Health și 60 de milioane de euro în cadrul Horizon Europa.

Comisia va oferi finanțare suplimentară pentru programele de screening în cadrul programului EU4Health pentru 2023. Sprijinul poate fi oferit și de Fondurile europene regionale, de coeziune și sociale.

Noua abordare anunță schimbări

Schimbările urmăresc să accelereze adoptarea screening-ului pentru cancerul de sân, colorectal și de col uterin pentru a îndeplini obiectivul stabilit în Planul european pentru combaterea cancerului, pentru screening-ul a 90% din grupurile țintă până în 2025.

Screening-ul țintă ar trebui extins pentru a se diagnostica cancerul de prostată, plămâni și cancerul la stomac.

Extinderea grupurilor țintă

Noua schemă lărgește grupul țintă pentru screening-ul cancerului de sân și include femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani (comparativ cu grupul de vârstă actual de 50 până la 69 de ani).

Testarea papilomavirusului uman (HPV) este recomandată femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani la fiecare 5 ani sau mai mult pentru a detecta cancerul de col uterin, ținând cont de starea vaccinării împotriva HPV.

Triajul cancerului colorectal este recomandat la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50-74 de ani prin imunochimie fecală pentru a determina urmărirea potențială prin endoscopie/colonoscopie.

Screening pentru încă trei tipuri de cancer

Cercetarea cancerului pulmonar la fumătorii actuali și foști fumători înrăiți cu vârsta cuprinsă între 50-75 de ani; – screening pentru cancerul de prostată la bărbații cu vârsta de până la 70 de ani pe baza testării antigenului specific prostatei și a rezonanței magnetice nucleare (RMN) ca examen de urmărire; – screening pentru Helicobacter pylori și supravegherea leziunilor gastrice precanceroase în zonele cu incidență și mortalitate ridicate din cauza cancerul gastric.

Recomandarea acordă o atenție deosebită accesului egal la screening, nevoilor anumitor grupuri socio-economice, persoanelor cu dizabilități și persoanelor care trăiesc în zone rurale sau îndepărtate.

Monitorizarea sistematică regulată a programelor de screening, inclusiv a disparităților, este introdusă prin intermediul Sistemului european de informații despre cancer și al Registrului european al inegalităților oncologice.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Cea mai iubită prăjitură de casă. Se prepară ușor și nu conține ouă, lapte sau unt
Cea mai iubită prăjitură de casă. Se prepară ușor și nu conține ouă, lapte sau...
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă livrare de rachete Taurus către Ucraina
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă...
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe ce aruncaţi la gunoi în fiecare zi.
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe...
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui angajat o mărire salarială de 300%. Ce a făcut acesta pentru a obţine această recompensă
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui...
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
OANA ROMAN a luat decizia! Se întâmplă la scurt timp DUPĂ DECESUL Mioarei Roman
OANA ROMAN a luat decizia! Se întâmplă la scurt timp DUPĂ DECESUL Mioarei Roman
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru...
Eveniment supranatural cu Vadim. Ce a povestit văduva Tribunului
Eveniment supranatural cu Vadim. Ce a povestit văduva Tribunului
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei. Circulaţia pe podul Kerci, oprită temporar
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei....
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe 30 de ani. Cum arată în realitate dobânzile la credite
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe...
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de 80 de lei
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de...
Un cunoscut oraș din România, la sapă de lemn. Nimic nu-l mai salvează
Un cunoscut oraș din România, la sapă de lemn. Nimic nu-l mai salvează
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul îl știe toată țara!
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul...
Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi!
Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi!
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile