LIFESTYLE

Totul despre ortorexie. Obsesia mâncatului sănătos

Totul despre ortorexie. Obsesia mâncatului sănătos
www.libertateapentrufemei.ro

Fiecare dintre noi trebuie să știe totul despre ortorexie. Reprezintă, de fapt, obsesia de a mânca cât mai sănătos. Această problemă poate să declanșeze chiar și depresia. 

Ortorexia este o tulburare de alimentație. Unele persoane ajung să fie obsedate privind consumul alimentelor sănătoase, fără excepții. Bineînțeles, specialiștii recomandă consumul alimentelor nutritive, cât mai sănătoase, însă unii dezvoltă o fixație toxică privind ceea ce mănâncă. Se pare că aceștia cad în patima mâncatului sănătos. Nu acceptă nici măcar de deguste alimente care ar satisface numaidecât papilele gustative. Este important să știm că nu trebuie să fim la extreme, ci trebuie să gustăm din toate, dar fără să vorbim despre excese.

Totul despre ortorexie

Pentru a ști dacă te confrunți cu ortorexia trebuie să ai în vedere câteva aspecte. Printre acestea enumerăm următoarele:

  • verifici mereu ingredientele de pe etichetele produselor și a specificațiilor nutriționale;
  • ești îngrijorat peste măsură cu privire la cât de sănătoase sunt alimentele;
  • elimini complet din alimentație anumite alimente precum: zahăr, lactate, carbohidrați, carne, produsele de origine animală, potrivit Libertatea pentru femei;
  • ai un interes crescut față de ce mănâncă ceilalți din jurul tău;
  • devii foarte stresat dacă nu ai alimentele sănătoase pe care le vrei pentru următoarele mese și petreci câteva ore pe zi pentru a te informa și a lua decizii cât mai corecte;
  • urmărești foarte multe blogguri de gătit pentru a trăi cât mai sănătos, pentru a găsi cât mai multe alternative;
  • te îngrijorezi și vrei să arăți cât mai bine;

Cei care suferă de ortorexie evită multe alimente care nu li se par sigure sau dacă nu sunt gătite chiar de ei. Sunt multe motive din cauza cărora te poți confrunta cu această problemă.

Motive psihologice

Îți dorești să atingi perfecționismul, te confrunți cu anxietatea, nu ești satisfăcut de propriul corp.

Motive socio-culturale

Poate ai fost tachinat pentru cum arăți sau pentru ceea ce mănânci. Mai putem vorbi despre vreo posibilă traumă din familie sau că nu îți place deloc cum arăți. Mai poată să apară din cauza fricii de boală, dar și din dorința de a fi diferit față de alții.

Se pare că nu există un tratament pentru a vă „vindeca” de ortorexie. Chiar și așa, există mai multe soluții pe care să le aplicați. Apelează la tehnici de respirație, meditație. Medicul v-ar putea prescrie medicamente pentru anxietate sau chiar antidepresive. Ai putea lua legătura cu un dietetician care să vă ajute să aveți o dietă cât mai echilibrată și să corecte ceea ce este greșit. Acest proces poate să implice reintroducerea alimentelor pe care le eviți. Tot ceea ce faceți sunt obiceiuri foarte bune, doar că sunt duse la extrem, ceea ce nu este indicat pentru sănătatea fizică și psihică.

Cristiana Cernega este jurnalist și adoră ceea ce face. Ambițioasă din fire, a reușit mereu ce și-a propus. Este absolventă a Facultății de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul ... vezi toate articolele