LIFESTYLE

Tradiții și superstiții în Duminica Tomii. Ce trebuie să respectăm

Tradiții și superstiții în Duminica Tomii. Ce trebuie să respectăm
www.img.observatornews.ro

Sunt numeroase tradiții și superstiții în Duminica Tomii pe care trebuie să le respectăm. Reprezintă prima duminică după Paște și cea care încheie Săptămâna Luminată.

Prima duminică după Paște este dedicată Apostolului Toma în calendarul ortodox. De asemenea, marchează momentul în care Iisus Hristos s-a arătat Apostolilor, printre care și Toma „Necredinciosul”. Întrucât Toma nu credea în Înviere, Iisus Hristos l-a îndemnat să atingă semnele de pe corp cu care rămăsese în urma răstignirii. Din acel moment, Toma a început să creadă în Iisus și în tot ce înseamnă El. După ce a văzut rănile, el și-a mărturisit credința, spunând: „Domnul meu și Dumnezeul meu”.

Tradiții și superstiții în Duminica Tomii

  • Oamenii merg la biserică pentru a duce ouă roșii și colaci. Ulterior, preotul le va sfinți. Tradiția spune că după ce are loc sfințirea, sunt lăsate să plutească pe cursul unor ape curgătoare, alături de lumânări aprinse. Asta pentru a ajunge la sufletele morților.
  • Nu se spală, nu se coase, nu se muncește în gospodărie sau pe câmp, nu se calcă, nu se dă cu mătura. Se merge la biserică pentru a vă ruga. După ce veniți acasă, stați la masă cu familia și cu cei dragi pentru a gusta din preparatele făcute cu dragoste și atenție.
  • A doua zi după Duminica Tomii este Paștele Blajinilor sau Paștele Morților, așa cum mai este cunoscut. Bătrânele caselor vopsesc ouă roșii în ajunul sărbătorii, iar copiii adună ramuri fragede de alun sau de salcie, din care împletesc coșulețe, în care vor pune ouă roșii proaspăt vopsite potrivit Libertatea.
  • În Brașov este organizată parada junilor. Ce înseamnă asta? Mai exact, junii se îmbracă în costume originale și defilează pe cai împodobiți cu cele mai frumoase podoabe. Ei pot să fie admirați în toată splendoarea pe străzile din centrul vechi al Brașovului.
  • Nu este bine să te cerți sau să spui vorbe urâte. De asemenea, nu vorbi de rău pe cei care nu mai sunt printre noi.
  • Conform unor superstiții, oameni pot sta la masă alături de sufletele dragi care au plecat, cinstind Învierea lui Iisus Hristos.
  • În credința populară se spune că sufletele morților pot fi eliberate de păcate grele, care au fost făcute în timpul vieții.
  • Oamenii se pregătesc pentru următoarea zi, luni, Paștele Blajinilor. Pun în coșuri diferite merinde: fructe, ouă roșii, cozonac, vin etc. Vor merge la cimitir pentru a fi sfințite.
  • După ce preotul sfințește alimentele pe care le-au adus oamenii și îi pomenește pe cei care nu mai sunt printre noi, mâncarea este împărțită tuturor celor de acolo. În unele zone, mai ales la sate, oamenii care sunt prezenți se pun pe iarbă și pun toate preparatele pe care le au. Așadar, mâncarea este împărțită la toți prezenți.
Cristiana Cernega este jurnalist și adoră ceea ce face. Ambițioasă din fire, a reușit mereu ce și-a propus. Este absolventă a Facultății de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Ce să faci dacă nu ai acte pe teren sau casă. Cum poți pierde o proprietate dacă nu te interesezi de ea mai mult de 3 ani
Ce să faci dacă nu ai acte pe teren sau casă. Cum poți pierde o...
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Ce conține, de fapt, brânza mozzarella. Românii o cumpără de la Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image, dar puțini se uită pe etichetă
Ce conține, de fapt, brânza mozzarella. Românii o cumpără de la Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Zodiac chinezesc pentru luni, 22 iulie 2024. Dragonii se reinventează
Zodiac chinezesc pentru luni, 22 iulie 2024. Dragonii se reinventează
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Cât zahăr se pune la un kilogram de vișine pentru o vișinată cu aroma perfectă. Cantitatea ideală pentru un gust ca la bunica la țară
Cât zahăr se pune la un kilogram de vișine pentru o vișinată cu aroma perfectă....
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Mircea Geoană, umilit de niște săteni. Ce imagine
Mircea Geoană, umilit de niște săteni. Ce imagine
Neymar îi urează bun venit bebeluşului nr. 3 la mai puţin de 9 luni după despărţirea de Bruna Biancardi
Neymar îi urează bun venit bebeluşului nr. 3 la mai puţin de 9 luni după...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Grătarul perfect. Aceasta este regula de aur
Grătarul perfect. Aceasta este regula de aur
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...