Consilierii comerciali ai lui Donald Trump au finalizat miercuri planurile pentru tarifele reciproce pe care președintele american a promis să le impună fiecărei țări care percepe taxe la importurile din SUA, accentuând temerile legate de extinderea unui război comercial global, transmite Reuters.
Separat, miniștrii comerțului din cele 27 de țări ale Uniunii Europene urmau să se întâlnească mai târziu prin videoconferință pentru a-și stabili răspunsul după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că măsurile tarifare împotriva blocului „nu vor rămâne fără răspuns”.
Trump a uimit piețele cu decizia sa de luni de a impune tarife la toate importurile de oțel și aluminiu începând cu 12 martie. Planurile au atras condamnarea Mexicului, Canadei și Uniunii Europene, în timp ce Japonia și Australia au declarat că solicită scutiri de la taxe, arată Reuters.
Vestea a făcut ca industriile care depind de importurile de oțel și aluminiu să se străduiască să compenseze creșterea preconizată a costurilor. Săptămâna trecută, Trump a impus un tarif suplimentar de 10 % pentru bunurile chinezești, începând cu 4 februarie, iar contramăsurile chinezești intră în vigoare săptămâna aceasta.
El a amânat cu o lună, până la 4 martie, un tarif de 25 % pentru mărfurile din Mexic și Canada, pentru a permite negocierile privind măsurile de securizare a frontierelor SUA și de stopare a fluxului de fentanil.
Unii lucrători americani au salutat tarifele de luni pentru metale, dar multe întreprinderi cu un grad ridicat de producție și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la următorii pași, avertizând că majorarea tarifelor se va răsfrânge asupra lanțurilor de aprovizionare, afectând toate întreprinderile care se bazează pe aceste materiale.
Directorii unor companii precum lanțul de supermarketuri Ahold Delhaize și Siemens Energy au avertizat că tarifele vor duce la creșterea prețurilor, deoarece vor încerca să transfere costurile suplimentare ale importurilor.
Producătorii de oțel din Europa sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că tarifele americane vor duce la un aflux de oțel ieftin în Europa. Producătorul francez de oțel Aperam a îndemnat Bruxelles-ul să intervină pentru a reduce importurile în acest caz, în timp ce producătorul austriac de oțeluri speciale voestalpine a solicitat UE să ia imediat contramăsuri.
Între timp, ministrul australian al industriei a declarat că planul națiunii de a stimula exporturile de aluminiu „verde” nu va fi deraiat de amenințarea tarifelor americane.
„Lumea are o cerere mare pentru aluminiul nostru; avem nevoie de el ca parte a tranziției către zero net”, a declarat Ed Husic reporterilor la National Press Club din Canberra. „Întrebarea pentru prietenii noștri americani este dacă chiar doriți să plătiți mai mult pentru acel produs pentru care aveți o cerere mare?”
Oficialii de la Casa Albă au fost rezervați cu privire la structura sau calendarul următoarelor tarife, o sursă afirmând că anunțul ar putea veni mai târziu în cursul săptămânii.
Luni, Trump a declarat că va anunța tarife reciproce în următoarele două zile pentru toate țările care impun taxe vamale pentru produsele americane și a afirmat că analizează, de asemenea, tarife separate pentru automobile, semiconductori și produse farmaceutice.
Experții în comerț spun că structurarea tarifelor reciproce dorite de Trump reprezintă o mare provocare pentru echipa sa, ceea ce poate explica de ce cele mai recente taxe nu au fost anunțate marți.
William Reinsch, senior fellow la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că oficialii lui Trump ar putea opta pentru o rată tarifară fixă de 10 % sau 20 %, mai ușor de implementat, sau pentru o abordare mai complicată, care ar necesita tabele tarifare separate, care să pună în corespondență tarifele americane cu ratele fiecărei alte țări.
O sursă care urmărește activitatea privind tarifele a declarat că detaliile erau încă în curs de elaborare marți târziu.
Damon Pike, specialist în comerț și director al diviziei americane a firmei de contabilitate BDO International, a declarat că tarifele reciproce preconizate de Trump ar duce la o întreprindere monumentală, având în vedere că fiecare dintre cei 186 de membri ai Organizației Mondiale a Vămilor are rate diferite ale taxelor.
„La nivel internațional, există în jur de 5 000 de descrieri diferite la nivelul de 6 cifre (subrubrica produsului), deci 5 000 ori 186 de națiuni. Este aproape un proiect de inteligență artificială”, a spus el.
Trump ar putea, de asemenea, să utilizeze aceeași lege privind puterile economice internaționale de urgență folosită pentru a justifica tarifele impuse Chinei și în așteptare pentru Canada și Mexic.
„În absența IEEPA, ar trebui să existe mai întâi un fel de acțiune a agenției înainte de a putea fi impuse tarife de remediere comercială … dar totul pare să fie pe calea cea mai rapidă”, a spus Pike, adăugând că, în mod normal, tarifele ar fi făcute de Congres.
Reinsch a declarat că impunerea de tarife reciproce a cedat, de asemenea, controlul asupra programului tarifar al SUA către alte țări, urmând orice rată tarifară stabilită de acestea, și ar putea duce la rezultate contraproductive.
„De exemplu, dacă Columbia are un tarif ridicat la cafea pentru a-și proteja industria, noi vom impune un tarif ridicat la cafeaua columbiană pentru a ne alinia tarifului lor, chiar dacă noi nu cultivăm cafea. Singurii care ar fi afectați ar fi consumatorii americani”, a spus el.