Ucraina a lăsat deocamdată deoparte tancurile de luptă Abrams M1A1 furnizate de SUA în lupta sa împotriva Rusiei, în parte pentru că războiul rusesc cu drone a făcut prea dificilă operarea acestora fără a fi detectate sau fără a fi atacate, au declarat doi oficiali militari americani pentru The Associated Press.
SUA au fost de acord să trimită 31 de tancuri Abrams Ucrainei în ianuarie 2023, după o campanie agresivă de luni de zile a Kievului, argumentând că tancurile, care costă aproximativ 10 milioane de dolari bucata, sunt vitale pentru capacitatea sa de a sparge liniile rusești.
Dar câmpul de luptă s-a schimbat substanțial de atunci, în special prin utilizarea omniprezentă a dronelor rusești de supraveghere și a dronelor vânătoare-ucigașe. Aceste arme au făcut ca Ucrainei să-i fie mai dificil să protejeze tancurile atunci când acestea sunt detectate și vânate rapid de dronele sau rachete rusești.
Cinci din cele 31 de tancuri au fost deja pierdute în urma atacurilor rusești.
Proliferarea dronelor pe câmpul de luptă ucrainean înseamnă că „nu mai există un teren deschis pe care să poți trece cu mașina fără teama de a fi detectat”, a declarat joi un oficial de rang înalt din domeniul apărării pentru reporteri.
Oficialul a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a oferi o actualizare a sprijinului american în materie de armament pentru Ucraina înainte de reuniunea Grupului de contact pentru apărare din Ucraina de vineri, potrivit The Associated Press.
Deocamdată, tancurile au fost mutate de pe linia frontului, iar SUA vor colabora cu ucrainenii pentru a reseta tacticile, au declarat vicepreședintele Statului Major Întrunit, amiralul Christopher Grady, și un al treilea oficial din domeniul apărării, care a confirmat mutarea sub rezerva anonimatului.
Vestea despre tancurile lăsate deoparte vine în momentul în care SUA marchează aniversarea a doi ani de la înființarea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, o coaliție formată din aproximativ 50 de țări care se întâlnește lunar pentru a evalua nevoile Ucrainei pe câmpul de luptă și pentru a identifica unde să găsească muniția, armele sau întreținerea necesară pentru a menține trupele ucrainene echipate.
Pachetele de ajutor recente, inclusiv pachetul de asistență militară de 1 miliard de dolari semnat miercuri de președintele Joe Biden, reflectă, de asemenea, o resetare mai amplă pentru forțele ucrainene în lupta în curs de evoluție.
Se așteaptă ca SUA să anunțe vineri că va oferi, de asemenea, un ajutor militar pe termen lung de aproximativ 6 miliarde de dolari Ucrainei, au declarat oficiali americani, adăugând că acesta va include muniții foarte căutate pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot. Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta detalii care nu au fost încă făcute publice.
Pachetul de 1 miliard de dolari a pus accentul pe capacitățile de combatere a dronelor, inclusiv gloanțe de calibru .50 modificate special pentru a contracara sistemele de drone; apărare antiaeriană și muniție suplimentară; și o serie de vehicule alternative și mai ieftine, inclusiv Humvee-uri, vehicule de luptă pentru infanterie Bradley și vehicule protejate împotriva ambuscadelor rezistente la mine.