BUSINESS

UE vrea să reglementeze „Metaversul”. Uniunea Europeană ia foarte în serios noul spațiu digital

UE vrea să reglementeze Metaversul. Uniunea Europeană ia foarte în serios noul spațiu digital

Metaversul, devenit sinonim cu planurile mărețe ale companiei Meta, fostă Facebook, de a crea spații virtuale comune, a ajuns și în atenția UE. Uniunea Europeană se teme că Metaversul poate modifica domeniul concurenței în lumea reală, motiv pentru care vrea ca acest loc să fie reglementat.

UE vrea să reglementeze „Metaversul”

Comisia Europeană vrea să reglementeze noile spații digitale, denumite Metavers. Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, dorește ca viitoarea funcționare a așa-numitului „metavers” să fie supusă unui control mai atent, explicând că planurile de a crea un mediu al realității virtuale atotcuprinzător reprezintă noi provocări pentru autoritățile de reglementare în domeniul antitrust.

„Metaversul va aduce cu sine noi piețe și o serie de afaceri diferite. Va exista o piață în care cineva ar putea avea o poziție dominantă”, a anunțat Vestager într-un interviu exclusiv pentru Politico Europe.

Metaversul a devenit sinonim cu planurile mărețe ale companiei Meta (fostul Facebook) de a crea spații virtuale comune, permițând utilizatorilor să interacționeze, să lucreze, să se joace și să consume într-un mediu digital captivant, care copiază multe dintre obiceiurile noastre din lumea reală.

Dar, în timp ce compania Meta a prezentat cele mai ambițioase planuri pentru a-și construi propriul metavers, există și alte metaverse, cum ar fi Decentraland și Sandbox.

Comercianții cu amănuntul deja fac pariuri în ceea ce privește potențialul economic al acestui spațiu virtual. Nike a depus cereri de marcă comercială pentru bunuri virtuale descărcabile, Walmart intenționează să construiască magazine online de comerț cu amănuntul care stochează mărfuri virtuale, imobilele virtuale se vând cu sute de mii de dolari, iar în China, autoritățile publice din Shanghai plănuiesc să ofere servicii publice prin metavers.

Situația s-ar putea complica fără reglementare

Pentru comisarul Margrethe Vestager acum este momentul să analizeze mai aprofundat piețele care vor apărea în toate metaversele, precum și eventualele abuzuri de putere care ar putea rezulta din acestea.

„Ar trebui să începem să ne gândim la aceste aspecte chiar din acest moment”, a spus Vestager, adăugând că creșterea probabilă a utilizării așa-numitelor NFT-uri (jeton nefungibil unic dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain) în metavers ar putea fi, de asemenea, un domeniu de urmărit îndeaproape.

Risc de concurență neloială

Pentru Margrethe Vestager, economia lumilor virtuale și a industriei de jocuri video reprezintă aspecte care trebuie examinate pentru a se descoperi dacă provoacă o concurență neloială în metavers.

„În lumea jocurilor video există deja oameni care plătesc sute de mii de dolari pentru anumite articole pe care le pot tranzacționa”, a declarat comisarul european pentru concurență.

„Compania Meta își va crea propria platformă, în care va purta mai multe pălării”, a declarat pentru Politico Anastasios A. Antoniou, un avocat din Cipru specializat în dreptul concurențial și al Uniunii Europene.

„Meta va deține și va opera singurul mijloc în care poți participa la propriul său Metavers”, a spus Antoniou.

Oportunitățile metaversului

Dincolo de probleme, experții vorbesc și despre oportunitățile pe care le pot oferi diferitele metaverse. „Vor exista oportunități grozave pentru companiile de tehnologie de a plasa produsele și serviciile existente pe acea piață, dar și pentru noii jucători în domeniu, care pot găsi nișele în care să activeze”, a declarat Michaela Westrup, avocat specializat în normele stricte care protejează libera concurență.

toma@mediaflux.ro Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele