„Astăzi, 18 iulie 2024, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, au constatat infracțiunea flagrantă de luare de mită, mai exact suma de 500 de lei, de către un medic în cadrul unei unități spitalicești din municipiul București.
Totodată, a fost pus în executare un mandat de aducere față de suspect, la sediul unității de parchet.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată, constând în aceea că medicul a primit sume de bani pentru intervenții chirurgicale minim invazive”, se arată într-un comunicat al DGA.
Instituția mai precizează că ”aceasta este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.
România conduce în clasamentul spăgilor din sănătate
Într-un raport prezentat în 2023, România se afla pe primul loc în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent al șpăgilor în sănătate, adică 19%.
Teama că nu vor avea acces la serviciile medicale, sau că nu vor primi cel mai bun tratament sunt principalele motive. O altă realitate este că unii medici condiționează actul medical de aceste plăți informale.
Fenomenul șpăgii în sistemele de sănătate din Europa a fost analizat de patforma de cercetare FRONTIERS, iar concluziile sunt că țările postcomuniste, mai puțin dezvoltate, au rămas cu acest obicei în proporție mai mare, față de cele mai dezvoltate. Au fost analizate 28 de state. În 3 există o tendință de scădere, inclusiv în România, dar tot pe primul loc în Europa rămânem.