WORLD

Un grup de țări sub numele de „coaliția celor dispuși” va ajuta Ucraina în cazul unui acord de pace cu Rusia, anunț Keir Starmer. Ce spune Ilie Bolojan

Un grup de țări sub numele de coaliția celor dispuși va ajuta Ucraina în cazul unui acord de pace cu Rusia anunț Keir Starmer. Ce spune Ilie Bolojan
sursa foto: Presidency.ro

Premierul britanic Keir Starmer a anunțat, sâmbătă, că un grup de ţări occidentale, cunoscut sub numele de „coaliţia celor dispuși”, va elabora planuri pentru a ajuta la securizarea Ucrainei „pe uscat, pe mare şi în aer” în cazul unui acord de pace cu Rusia, transmite Reuters.

Starmer a găzduit o reuniune virtuală pentru a obține sprijinul aliaților în vederea creșterii presiunii asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a accepta un acord de încetare a focului promovat de președintele american Donald Trump, și pentru a aduna angajamente care să contribuie la asigurarea oricărui acord – un lucru pe care Trump l-a făcut clar și se așteaptă ca Europa să și-l asume.

Un grup de țări sub numele de „coaliția celor dispuși” va ajuta Ucraina în cazul unui acord de pace cu Rusia, anunț Keir Starmer

Au participat aproximativ 25 de lideri, inclusiv cei din Germania, Franța, Italia, Canada și Australia, România, precum și președintele ucrainean Volodimir Zelenski și secretarul general al NATO – dar nu și SUA, arată Reuters.

Starmer a declarat că „coaliția celor dispuși” și-a reafirmat angajamentul atât de a sprijini Ucraina în rezistența sa la invazia de trei ani a Rusiei, cât și de a asigura orice încetare a focului care rezultă din propunerile lui Trump către Rusia.

Deși Rusia a salutat, în principiu, propunerea de încetare a focului, ea a prezentat, de asemenea, o listă de condiții care, în esență, își reafirmă obiectivele de război, sugerând că orice acord nu va fi rapid.

„Am convenit că vom continua să creștem presiunea asupra Rusiei, să menținem fluxul de ajutor militar către Ucraina și să continuăm să înăsprim restricțiile asupra economiei Rusiei pentru a slăbi mașinăria de război a lui Putin și a-l aduce la masă”, a declarat Starmer în fața presei.

Împinse la acțiune de reticența lui Trump de a continua să susțină securitatea Europei și a Ucrainei, alte țări occidentale au fost forțate să arate că sunt pregătite să intervină.

„Militarii noștri se vor întâlni joi, săptămâna aceasta, aici, în Regatul Unit, pentru a pune în aplicare planuri puternice și robuste pentru a susține un acord de pace și a garanta securitatea viitoare a Ucrainei”, a declarat Starmer.

„Președintele Trump i-a oferit lui Putin calea de urmat către o pace durabilă. Acum trebuie să transformăm acest lucru într-o realitate”.

Zelenski cere garanții de securitate

După întâlnire, Zelenski a declarat că le-a spus aliaților occidentali ai Kievului că trebuie să „definească o poziție clară privind garanțiile de securitate”, inclusiv un angajament de a baza trupe pe teritoriul ucrainean.

„Aceasta este o garanție de securitate pentru Ucraina și o garanție de securitate pentru Europa”, a spus el într-o postare pe X.

Marea Britanie și Franța au declarat că ar putea trimite forțe de menținere a păcii în Ucraina în cazul unui acord de încetare a focului. Premierul australian Anthony Albanese a declarat după reuniune că țara sa este, de asemenea, deschisă la solicitări de a contribui la un viitor efort de menținere a păcii. Însă, chiar dacă se ajunge la un acord privind încetarea focului, multe lucruri rămân neclare.

Rusia a declarat explicit că nu va accepta desfășurarea de forțe occidentale pe teritoriul ucrainean.

Trump a declarat că există o „șansă foarte bună” ca războiul să se încheie după ce trimisul său, Steve Witkoff, s-a întâlnit cu Putin joi la Moscova.

Dar Putin a declarat că dorește ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO, Rusia să controleze în întregime cele patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat ca fiind ale sale, iar dimensiunea armatei ucrainene să fie limitată – cereri respinse de Kiev.

Starmer a declarat că răspunsul lui Putin nu a fost suficient de bun, dar că, mai devreme sau mai târziu, acesta va trebui să vină la masa negocierilor.

„Rusia nu dă impresia că dorește pacea în mod serios”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron după întâlnire. În loc să răspundă propunerii conduse de SUA, ea își intensifică asaltul, a spus el, adăugând:.

„Președintele Putin vrea să obțină totul – apoi să negocieze. Dacă vrem pace, Rusia trebuie să răspundă clar și presiunea trebuie să fie clară, în coordonare cu SUA, pentru a ajunge la o încetare a focului.”

Ce spune Ilie Bolojan

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a afirmat, sâmbătă, după summitul virtual convocat de prim-ministrul britanic Keir Starmer, în urma discuţiilor dintre Ucraina şi SUA de la Jeddah, că a subliniat angajamentul României de a continua sprijinul pentru Ucraina şi pentru eforturile de asigurare a unei păci durabile şi corecte.

”Coordonarea noastră strânsă în acest proces rămâne esenţială. Am subliniat angajamentul României de a continua sprijinul pentru Ucraina şi pentru eforturile de asigurare a unei păci durabile şi corecte”, a transmis Ilie Bolojan, într-un mesaj pe X.

Preşedintele interimar apreciază că ”o încetare necondiţionată a focului este un prim pas către acest obiectiv, iar Ucraina trebuie să fie de acord cu aceasta”.

Premierul britanic Keir Starmer a declarat, sâmbătă, la o reuniune virtuală a aproximativ 25 de lideri mondiali, între care şi preşedintele interimar Ilie Bolojan, că aceştia trebuie să fie pregătiţi să apere ei înşişi orice acord de pace în Ucraina, îndemnându-i să menţină presiunea asupra Rusiei.

claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele