NEWS

Ungaria trimite României 1.000 de cutii de Favipiravir, pentru tratarea COVID

Ungaria trimite României 1.000 de cutii de Favipiravir pentru tratarea COVID

Guvernul ungar a anunțat, vineri, că a luat decizia de a trimite României, la începutul săptămânii viitoare, 1.000 de cutii de Favipiravir, un medicament antiviral folosit în tratarea COVID, potrivit anunțului făcut de ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, citat de agenția MTI.

Decizia a fost luată, potrivit lui Szijjarto, pentru a ajuta ţara vecină în efortul împotriva pandemiei.

”Al patrulea val al pandemiei este, fără îndoială, aici. Cei care nu s-au vaccinat vor da uşor de necaz, la fel cum s-a întâmplat peste tot în lume”, a menţionat Szijjarto pe Facebook, avertizând că ”ţările cu rate reduse de vaccinare se confruntă cu probleme mai serioase”.

În România ”totul se întâmplă acum deodată”, a continuat ministrul ungar, referindu-se la recentul incendiu de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

De asemenea,Szijjarto a mai transmis că Ungaria încearcă să-şi ajute vecinii şi are contacte periodice cu vicepremierul român Kelemen Hunor. În acest sens, vor continua consultările, cu privire la ajutoare ulterioare, a mai precizat ministrul de externe ungar.

”Ca prim pas, vom trimite 1.000 de cutii de favipiravir la începutul săptămânii viitoare. Acest medicament poate ajuta la prevenirea sau tratarea simptomelor serioase”, a precizat Szijjarto.

Demnitarul ungar a mai afirmat că eforturile eficiente de combatere a pandemiei în ţările vecine sunt, de asemenea, în beneficiul Ungariei.

Țara vecină ar putea prelua și pacienți infectați cu coronavirus

Mai mult, șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că România se află în discuții cu Ungaria pentru ca țara vecină să preia din pacienții aflați în stare gravă. Demersurile au fost făcute după ce s-a ajuns în situația în care România nu mai are locuri suficiente la ATI.

„Noi am explicat. E dificil să transpotăm pacienți în exteriorul țării. În interiorul țării se zboară la distanță mică. În afară e mai greu, că e distanță lungă. Pacienții sunt în stare gravă și nu suportă transferul pe zona aeriană.

Există discuții cu Ungaria și se fac facilități. Așteptăm să perfeționăm sistemul. Să vină și ungurii cu propunerea lor. Să facem cel puțin pe zona de graniță. Apoi pacienți din București ar putea să fie transferați la Arad, iar de acolo transportați în Ungaria”, a declarat Arafat, precizând că „trebuie luate măsuri rapid”.