WORLD

Ursula von der Leyen nu mai obține al doilea mandat? Charles Michel: ”Nu există încă un acord european” |

Ursula von der Leyen nu mai obține al doilea mandat Charles Michel Nu există încă un acord european |
Sursa foto: INQUAM PHOTOS, Octav Ganea

Ursula von der Leyen nu mai obține al doilea mandat? Preşedintele Consiliului European, Charles Michel  a declarat marți că liderii UE nu au ajuns încă la un acord cu privire la un al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

UPDATE: Politico – Liderii UE nu reuşesc să se pună de acord

Așteptările erau mari în momentul în care cei 27 de șefi de stat și de guvern s-au întâlnit la Bruxelles în speranța de a împărți cele patru  posturi de conducere ale blocului între actuala coaliție formată din Partidul Popular European de centru-dreapta, socialiști și liberali.

După ce partidul lui Macron a fost zdrobit de extrema dreaptă în alegeri, decizia sa de a dizolva parlamentul francez și de a convoca alegeri anticipate a accelerat aparent discuțiile privind posturile de conducere. În mod obișnuit, negocierile durează săptămâni.

În ultimele săptămâni, alți lideri europeni au subliniat, de asemenea, nevoia de continuitate, având în vedere războiul Rusiei din Ucraina și potențiala revenire a fostului președinte american Donald Trump, scrie Politico.

Dar speranțele unui acord rapid s-au evaporat luni seară, deoarece Partidul Popular European, câștigătorul alegerilor pentru Parlamentul European, a cerut mai multe concesii și mai multă putere între funcțiile de top. Așa cum era de așteptat, PPE a vrut să îi renumească pe von der Leyen și pe Metsola, ambii făcând parte din familia politică. În plus, PPE le-a propus socialiștilor ca mandatul președintelui Consiliului European să fie împărțit în două tranșe de 2,5 ani – iar PPE ar urma să primească una dintre ele.

Abia săptămâna viitoare se vor lămuri lucrurile

„Scopul de astăzi nu a fost de a lua o decizie. Acest lucru este planificat pentru săptămâna viitoare”, a declarat Charles Michel jurnaliştilor după dineul de lucru al liderilor UE, în pofida aşteptărilor larg răspândite privind un acord rapid.

Mai degrabă, a spus Michel, scopul reuniunii de luni a fost „de a avea un schimb de opinii aprofundat”. El a spus că reuniunea de luni a fost „un pas util pentru a pregăti următorul Consiliu European”, transmite Agerpres.

Sprijinul politic pentru von der Leyen ar fi trebuit să pună capăt la luni de speculaţii cu privire la persoana pe care liderii UE ar putea să o nominalizeze pentru funcţia de conducere a blocului, după alegerile pentru Parlamentul European de săptămâna trecută.

Întâlnirea liderilor a fost prima de la alegerile europarlamentare, în urma care s-au înregistrat câştiguri pentru centru-dreapta şi naţionaliştii de dreapta, dar înfrângeri umilitoare pentru preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.

La dineul de la Bruxelles, cei 27 de lideri naţionali ai UE au discutat despre cine ar trebui să conducă puternicul organism executiv al Comisiei Europene, cine ar trebui să prezideze reuniunile Consiliului European şi cine ar trebui să ocupe postul de şef al politicii externe.

Ursula von der Leyen nu mai obține al doilea mandat?

Era de aşteptat ca aceştia să o desemneze pe Ursula von der Leyen din Germania pentru un al doilea mandat la şefia Comisiei Europene, pe fostul premier portughez Antonio Costa ca preşedinte al Consiliului şi pe şefa guvernului estonian Kaja Kallas ca şefă a diplomaţiei.

Un trio format din von der Leyen, Costa – un socialist veteran – şi liberala Kallas ar asigura un echilibru politic şi geografic între funcţiile de conducere, consideră Reuters.

Dar actualul preşedinte al Consiliului European, Charles Michel, a declarat că au nevoie de mai mult timp.

Ursula von der Leyen nu mai obține al doilea mandat?
sursa foto: EUobserver

„A fost o conversaţie bună, (ea) merge în direcţia bună, cred eu. Dar nu există niciun acord în această seară”, a declarat el.

Michel a spus că partidele politice paneuropene au făcut propuneri cu privire la posturi şi că va fi nevoie de mai multă muncă pentru a ajunge la un acord. El nu a oferit detalii despre aceste propuneri.

Liderii urmează să ia o decizie oficială în cadrul unui summit care va avea loc la 27-28 iunie. Von der Leyen va avea nevoie de sprijinul Parlamentului European, care va vota în prima sa sesiune din 16 iulie.

Întreaga Comisie formată din 27 de membri, inclusiv şeful politicii externe, are nevoie, de asemenea, de sprijin parlamentar.

Liderii au discutat, de asemenea, despre următorul ciclu legislativ de cinci ani, cu accent pe valorile comune, apărare şi competitivitate economică. Aceştia urmează să îşi confirme orientările privind „agenda strategică” în cadrul summitului de la sfârşitul lunii iunie.

În curând, liderii ar trebui să primească un raport al lui Mario Draghi, fost premier italian şi preşedinte al Băncii Centrale Europene, privind stimularea perspectivelor economice ale UE. Într-un discurs ţinut vineri, acesta a declarat că blocul comunitar are nevoie de energie mai ieftină şi de o uniune a pieţelor de capital pentru a orienta economiile private către investiţii.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele
Parteneri
Un japonez a provocat o undă de șoc pe rețelele sociale când a arătat ce a mâncat și cum a trăit 21 de ani ca să se pensioneze devreme
Un japonez a provocat o undă de șoc pe rețelele sociale când a arătat ce...
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății cum n-au mai văzut și fericire mare pentru 5 nativi
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății...
Topul liceelor în funcţie de ultima medie de admitere
Topul liceelor în funcţie de ultima medie de admitere
Ei sunt românii care pot primii 40.000 de euro de la stat. Fondurile sunt nerambursabile, trebuie sa respecți o singură condiție simplă
Ei sunt românii care pot primii 40.000 de euro de la stat. Fondurile sunt nerambursabile,...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae...
Locul unic care este o adevărată capodoperă a naturii. Se află în inima României, dar puțini știu de el
Locul unic care este o adevărată capodoperă a naturii. Se află în inima României, dar...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Apare un post de televiziune în România. A primit deja acordul CNA, când se va lansa
Apare un post de televiziune în România. A primit deja acordul CNA, când se va...
Statul află TOTUL despre tine. Apare al doilea CNP. Cine e obligat legal să îl dețină
Statul află TOTUL despre tine. Apare al doilea CNP. Cine e obligat legal să îl...
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea situaţiei
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Andreea Raicu a făcut furori la plajă, la 47 de ani. Cum a apărut vedeta în vacanța din Italia FOTO
Andreea Raicu a făcut furori la plajă, la 47 de ani. Cum a apărut vedeta...