NEWS

Vaccinarea cu a treia doză în România ar putea începe săptămâna viitoare

Vaccinarea cu a treia doză în România ar putea începe săptămâna viitoare
21 sept. 2021 | 18:15

Vaccinarea cu a treia doză în România ar putea începe săptămâna viitoare, conform declarațiilor lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Vaccinarea cu a treia doză în România poate începe mai repede decât era preconizat, din cauza răspândirii variantei Delta.

Prioritate vor avea cadrele medicale, persoanele în vârstă și cele cu boli cronice și imunitate scăzută.

„În momentul de faţă în România este în curs de optimizare atât platforma naţională de programare pentru cea de-a treia doză, cât şi Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor tocmai pentru a fi pregătiţi în momentul în care demarăm administrarea celei de-a treia doze în România”, a declaat, marți, Valeriu Gheorghiță.

Pentru cea de-a treia doză, programarea se va face în platformă, pentru cei care merg la centrele de vaccinare. Vaccinul se poate administra și la medicul de familie, fără programare.

„Luăm în considerare, în primul rând, administrarea unei doze 3 categoriilor de persoane predispuse la forme severe de boală, cu risc mare de a nu genera un răspuns imun suficient de ridicat după prima schemă de vaccinare – şi aici sunt incluse categoriile persoanelor cu condiţii de imunosupresie, dar şi persoanele care prin natura profesiei au un risc crescut de îmbolnăvire şi care sunt implicate în activităţile critice pentru gestionarea pandemiei, precum personalul medical”, a spus Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

Vaccinarea cu a treia doză în România: Pfizer sau Moderna

Gheorghiță a spus că doza a treia ar urma să fie făcută cu vaccin pe bază de ARN mesager, adică Pfizer sau Moderna, la 6 luni după prima schemă de vaccinare.

„La acest moment vorbim de administrarea dozei 3 cu vaccin pe bază de ARN Mesager, respectiv Pfizer sau Moderna, pentru scheme de vaccinare care au avut iniţial acest tip de vaccin, fie Pfizer, fie Moderna, iar persoanele care au primit vaccin de la compania AstraZeneca propunerea pe care au abordat-o toate celelalte ţări europene a fost de a administra unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN Mesager, repet, în completarea vaccinării cu vector viral care a fost folosit la prima schemă”, a spus Gheorghiţă.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a semnat luni ordinul privind condițiile de înscriere la Loteria vaccinării, care va începe la 1 octombrie și oferă premii de 15 milioane de lei.

[email protected] Bogdan Coroamă este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Univerității Hyperion. Și-a început cariera în presă în anul ... vezi toate articolele