Publicația britanică Daily Express a scris duminică, 22 septembrie, că o rachetă Sarman, (Satan 2 în limbajul NATO), considerată bijuteria armatei ruse, ar fi explodat necontrolat în ceea ce a constituit un eșec umilitor pentru președintele Federației Ruse Vladimir Putin.
Kremlin consideră racheta balistică Satan 2 un instrument puternic, însă, potrivit informațiile eșecul anunțat duminică ar fi cel de-al patrulea succesiv, ceea ridică un semn de întrebare cu privire la fiabilitatea noii arme.
Racheta ar fi explodat în siloz, iar în urma deflagrației centrul de testare a fost complet distrus. „Sarmat este o rachetă cu combustibil lichid, astfel încât acest accident ar fi putut avea loc separat de activitatea de lansare efectivă”, a afirmat un expert al proiectului Osint (Open source intelligence).
Singurul test reușit cu Sarmat a avut loc pe 20 aprilie 2022 la aproape două luni de la Operațiunea Specială de Eliberare. Potrivit surselor citate de Agerpres alte patru teste de acest gen au eșuat lamentabil.Analistul Osint a mai declarat că în zona centrului de testare au fost trimise patru autospeciale de pompieri, autoritățile au precizat că pompierii au fost trimiși pentru stingerea unui incendiu de pădure.
R-28 Sarmat are o lungime de 35 de metri, iar oficialii militari ruși susțin că racheta balistică are o rază de acțiune de 11.000 de mile, costul unei singure rachete ar fi de 38 de milioane de lire sterline. Oleksandr Kovalenko, expert militar ucrainean la Grupul de Rezistență Informațională din Kiev, a declarat încă din luna martie că proiectul rușilor este ”nesigur și periculos”.
Kovalenko a precizat pentru RBC Ucraina că Satan 2 este „o rachetă foarte problematică”. Mai mult decât atât, rușii nici măcar nu au putut gestiona lansările de testare”, a completat expertul ucrainean. Alte surse au subliniat că explozia unei astfel de rachete chiar în timpul testelor este un eveniment extrem de rar.
O situația similară a avut loc în urmă cu mai bine de 50 de ani, în 1960 la cosmodromul Baikonur. Atunci a explodat o rachetă de fabricație sovietică R-16. Eșecul de duminică vine la doar câteva zile după ce Moscova a anunțat că a testat cu succes un lansator Angara 1.2 cu un dispozitiv spațial de uz militar, mai scrie sursa citată.