Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat vineri, 30 decembrie, noua lege a minorităţilor naţionale, a anunţat recent Parlamentul de la Kiev. Decizia este una controversată, fiind încununată de o serie de critici dure din partea statelor vecine, inclusiv din partea României şi Ungariei.
Parlamentul de la Kiev a transmis vineri că legea minorităţilor, adoptată pe 13 decembrie, a fost promulgată de preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei Interfax-Ukraine.
Legea, adoptată în contextul cerinţelor Uniunii Europene, conţine definirea conceptului de „minorităţi naţionale” şi prevede „drepturile, libertăţile şi obligaţiile membrilor” grupurilor etnice minoritare. Legea conţine prevederi privind identificarea membrilor grupurilor etnice din Ucraina, norme privind exprimarea, utilizarea limbilor materne şi procesul educaţional.
Legea a fost criticată de Guvernul Ungariei, care este nemulţumit că este prevăzut conceptul de cetăţenie unică, cea ucraineană, astfel că etnicii maghiari cu cetăţenie ucraineană şi ungară nu mai pot beneficia de anumite facilităţi, precum deţinerea de paşaport ungar, potrivit publicaţiei Magyar Nemtzet. Legea a fost criticată de Fundaţia Ungară pentru Drepturile Omului şi de Alianţa Culturală a Maghiarilor din Transcarpatia.
La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a apreciat recent că, pe fond, legea reprezintă o variantă îmbunătățită în raport cu proiectele anterioare analizate la nivelul legislativului ucrainean, însă persistă prevederi care pot avea un impact negativ din punctul de vedere al standardelor europene.
Cu puțin timp în urmă, Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE) a anunțat că Bogdan Aurescu i-a transmis ministrului Afacerilor Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, o analiză extrem de critică după adoptarea acestei legi, considerând „regretabil” faptul că actul normativ a fost adoptat fără consultarea Comisiei de la Veneția și a comunității românești din Ucraina. MAE nota la momentul respectiv că noua lege reprezintă o variantă îmbunătățită în raport cu proiectele anterioare analizate la nivelul legislativului ucrainean, dar „persistă prevederi care pot avea un impact negativ, prin raportare la standardele europene”.