WORLD

Volodimir Zelenski l-a demis pe ministrul Apărării din Ucraina în plin război

Volodimir Zelenski l-a demis pe ministrul Apărării din Ucraina în plin război
Sursa foto: Antena 3 CNN

Volodimir Zelenski l-a demis pe ministrul Apărării din Ucraina în plin război, o decizie total neașteptată luată de preşedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski a anunţat duminică seara că a decis să îl demită pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, urmând să ceară zilele viitoare Parlamentului înlocuirea acestuia.

Anunţul lui Zelenski a foat făcut într-un discurs video și pregăteşte scena pentru cea mai mare restructurare a instituţiei de apărare a Ucrainei în timpul războiului lansat de Rusia în februarie 2022, scrie stirileprotv.ro.

Reznikov, numit ministru al Apărării în noiembrie 2021, a ajutat la obţinerea de asistenţă militară occidentală în valoare de miliarde de dolari pentru a ajuta efortul de război, dar a fost urmărit de acuzaţii de corupţie care au vizat ministerul pe care îl conduce şi pe care el le-a descris drept defăimări, urmează să fie înlocuit cu Rustem Umerov, şeful Fondului Proprietăţii de Stat, informează Reuters, potrivit Agerpres.

„Am decis să îl înlocuiesc pe ministrul Apărării al Ucrainei. Oleksii Reznikov a trecut prin mai mult de 550 de zile de război la scară largă”, a spus preşedintele Zelenski.

Schimbarea ministrului apărării trebuie să fie aprobată de Parlament şi este foarte probabil ca ea să fie susţinută de majoritatea parlamentarilor din Rada Supremă. Şeful statului a spus că se aşteaptă ca Parlamentul să aprobe numirea lui Umerov.

Umerov, tătar din Crimeea şi fost deputat în vârstă de 41 de ani, conduce Fondul Proprietăţii de Stat al Ucrainei din septembrie 2022 şi a fost implicat în negocieri sensibile din timpul războiului, ca de exemplu acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră.

În tot acest timp, războiul este la granița României după noi atacuri rusești, duminică dimineață, asupra porturilor ucrainene din regiunea Odesa.

Ministerul Apărării de la București transmite că mijloacele de atac nu au generat amenințări militare directe asupra țării noastre și că armata rămâne vigilentă.

Luna trecută, serviciile secrete din Ucraina au dejucat un plan în urma căruia Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, urma să fie asasinat de o femeie. Serviciile Secrete ale Ucrainei (SBU) susțin că au reținut-o pe informatoarea rusă.