Ridicarea plafonului pentru prețul plătit pentru energie înseamnă în mod evident și facturi mai mari. Peste câteva luni utilizatorii casnici vor plăti peste un leu/kWh, în condițiile în care cel mai mic preț pe care îl plătesc românii este de 0,68 de lei/kWh, până într-o sută de kWh.
În sprijinul persoanelor vulnerabile și a celor care au nevoie de aparatură medicală, ministrul Energiei vine cu o nouă schemă de sprijin.
La finalul luni martie facturile vor crește considerabil. Experții în energie avertizează că la 31 martie 2025 costurile pentru curentul electric se vor dubla. „Piaţa trebuie să revină la mecanisme libere, în care preţul să se regleze de către piaţă. Ne aşteptăm ca preţul energiei să depăşească valoarea de 1 leu kWh, poate 1,5 lei pe kWh”, a declarat Corneliu Bodea, președinte la Centrul Român de Energie.
„Nu mă aştept ca după 31 martie 2025 să fie preţuri mai mari decât 1,3 lei pe kWh”, a fost de părere Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Cu toate acestea, Hidroelectrica propune un tarif între 0,77 şi 0,90 lei în funcție de regiune.
Celelalte companii din sectorul energetic încă nu au anunțat planul tarifar care va intra în vigoare începând cu 31 martie 2025, dată la care plafonul expiră. Însă, ministerul Energiei condus de Sebastian Burduja a subliniat că vrea ca toți jucătorii de pe piața energiei să-și înștiințeze consumatorii cu privire la planurile tarifare care se vor aplica începând cu aprilie 2025.
De asemenea, Burdula a mai precizat că va pune presiune pe furnizorii de energie să propună un preț mai bun, asta în condițiile în care sunt contracte cu prețuri de 2-3 lei pe kWh. „Anumite contracte au rămas cu preţuri mai mari, din perioada de criză energetică. Vrem să-i determinăm pe furnizori să-şi actualizeze aceste preţuri”, a declarat Sebastian Burduja.
Vestea bună constă în faptul că schema de compensare ar urma să fie prelungită și după 1 aprilie 2025, dar doar pentru consumatorii vulnerabili. „Acei consumatori care, pe de-o parte, au venituri scăzute, pe de altă parte au cheltuieli mari cu energia astfel încât odată ce-şi plătesc factura la energie ei cad sub pragul de sărăcie, m-aş aştepta să fie susţinuţi, cu un fel de rambursare a cheltuielilor excesive la factură”, a spus Corina Murafa, expert în energie.
O formă de sprijin ar putea fi introdusă și pentru familiile cu mulți membri sau pentru cei care au nevoie de aparatură medicală, potrivit observatornews.ro.