Vom plăti garanție pentru ambalajele băuturilor, începând cu 2024. Când vom cumpăra orice fel de băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase), plătim în plus 0,50 lei, bani pe care îi primim înapoi când aducem ambalajul. ReturRO a publicat procedura completă a sistemului de garanție-returnare.
Astfel, prin acest sistem de garanție-returnare a ambalajelor, românii plătesc suma de 0.50 lei atunci când cumpără orice fel de băutură. E vorba de ambalaje primare nereutilizabile, din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.
După golirea ambalajului, consumatorul îl va aduce într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, din orice magazin din România.
În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial (0,50 de bani), fără a fi arăta bonul fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acel magazin.
Ambalajele colectate vor fi reciclate pentru a le transforma în alte ambalaje pentru băuturi.
RetuRO, compania care administrează Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) în România, a publicat pe platforma sa https://returosgr.ro/info-comercianti-documente-utile specificaţiile şi cerinţele pentru automatele de preluare a ambalajelor de băuturi (RVM), potrivit Agerpres.
”Automatele vor scana şi recunoaşte ambalajele de băuturi care intră în Sistemul Garanţie-Returnare, de la 0,1 litri la 3 litri şi care vor avea pe etichetă logo-ul şi codul de bare SGR.
RetuRO încurajează consumatorii să returneze recipientele de băuturi complet goale de lichid şi cu eticheta intactă.
Aparatele vor emite bonuri sau vouchere care pot fi folosite pentru recuperarea garanţiei de către consumator”, se menţionează în comunicat al companiei RetuRO.
Pentru organizarea unui punct de colectare nu este obligatorie dotarea cu un automat de preluare a ambalajelor de băuturi. Comercianţilor înscrişi în Sistemul Garanţie-Returnare își pot face propria evaluare în ceea ce priveşte necesitatea şi eficienţa achiziţionării unui RVM. Colectarea ambalajelor de la consumatori/cetăţeni poate fi făcută atât automat, cât şi manual, precizează compania.
Sistemul va fi funcțional, pe întreg teritoriul României, începând cu 2024, potrivit RetuRO.