LIFESTYLE

Panică în rândul consumatorilor! Ce semnifică broscuța de pe ambalajele unor produse

Panică în rândul consumatorilor Ce semnifică broscuța de pe ambalajele unor produse

S-a creat panică în rândul consumatorilor din cauza unui desen! Ce semnifică broscuța de pe ambalajele unor produse? Mulți au crezut că respectivele produse ar putea conține făină similară celei din insecte.

Micul logo al broaștei verzi apare pe ambalajele batoanelor de ciocolată, pe partea laterală a cutiilor de ceai sau chiar pe etichete ale bananelor. În ultima vreme, acest simbol a creat panică în rândul românilor, întrucât oamenii au crezut că este vorba despre produse cu adaos de făină sau pudră proteică din insecte.

Ce semnifică broscuța de pe ambalajele unor produse? Un produs prietenos cu planeta

Comisia Europeană a aprobat deocamdata spre consum patru insecte. Acestea sunt: viermele galben uscat/viermele de făină, lăcusta călătoare, greierele și larva gândacului de bălegar. Noile reglementări au generat o serie de informații false, în special în mediul online, scrie Știripesurse

Totuși, pe internet s-a răspândit zvonul conform căruia indicatorul pentru adaosul de făină sau pudră proteică din insecte ar fi un mic desen, de culoare verde, ce ilustrează o broască de pădure.

Amfibianul este, în realitate, certificatul Rainforest Alliance, un semnal pentru consumatori conform căruia produsul este prietenos cu planeta și cu muncitorii agricoli.

Programul de certificare Rainforest Alliance operează în 74 de țări și spune că promovează sustenabilitatea în varii domenii: de la silvicultură la turism.

Întreprinderile alimentare pot purta logo-ul broaștei prin aprovizionarea de la ferme certificate, care se angajează să respecte standardele specifice de mediu și de muncă. Deși programul de certificare Rainforest Alliance este finanțat, în principal, din donații și filantropie, unele companii plătesc o mică taxă pentru dreptul de a purta sigla.

De ce a fost aleasă broasca drept simbol?

Broaștele sunt ceea ce oamenii de știință numesc bioindicatori, ceea ce înseamnă că o populație sănătoasă de broaște indică un mediu sănătos (și invers).

Rainforest Alliance a ales drept mascotă o broască cu ochi roșii, în urmă cu mai bine de 35 de ani. Amfibianul cu ochi strălucitori se găsește în mod obișnuit în neotropice, unde fondatorii programului au început să lucreze pentru a proteja pădurile tropicale.

De atunci, logo-ul a devenit un simbol internațional al durabilității, potrivit informațiilor de pe site-ul organizației.

Chiar și fermele au ajuns să dea bani pentru a fi certificate. Pentru a se asigura că acestea nu încalcă regulile, reprezentani ai programului de certificare efectuează controale de rutină.

În 2015, o investigație a BBC a constatat însă că lucrătorii de pe terenurile indiene de ceai aprobate de Rainforest Alliance trăiau în locuințe proaste și primeau salarii inacceptabil de mici.

De asemenea, reporterii au găsit dovezi ale copiilor care lucrează în plantații. Organizația a recunoscut că procesul său de audit a fost imperfect și a răspuns prin decertificarea unei proprietăți de ceai, reducând acei factori care duc la exploatarea copiilor prin muncă și îmbunătățind condițiile de locuit.