NEWS

Un val de aer polar lovește România! Temperaturile scad până la -15 grade, arată prognoza meteo ANM

Un val de aer polar lovește România Temperaturile scad până la -15 grade arată prognoza meteo ANM
Sursă foto: Cancan

Începând de zilele viitoare, vremea se schimbă semnificativ. Un val de aer polar va traversa România, iar temperatruile vor scădea chiar și până la -15 grade Celsius.

Directorul general al Administrației Naționalede Meteorologie a prezentat succint cum se va manifesta regimul termic începând de luni, 8 ianuarie.

Vremea se schimbă semnificativ de săptămâna viitoare

Mase de aer vaschimba semnifictiv regimul termic. Pe lângă temperaturi scăzute, vremea vine la pachet și cu lapoviță și ninsoare. În prima parte a săptămânii, minimele nocturne și temperaturile de la primele ore ale dimineții vor coborî sub -15 grade Celsius, în special în jumătatea de nord a Moldovei, în estul Transilvaniei precum și în regiunile intracarpatice.

La finalul acestei săptămâni, valorile termice maxime se vor situa sub pragul înghețului. În regiunea nordică a Moldovei termometrele vor indica -1 grad, în timp ce în sud-est, mai cu seamă în Dobrogea, temperaturile pot urca până la 15 grade Celsius.

„Începând de duminică răcirea va fi una semnificativă, se va resimți în special în zona Moldovei, acolo unde maximele pe parcursul zilei de duminică nu vor depăși minus 1 grad, în partea de nord a acestei regiuni. În timp ce în Lunca Dunării sau în Dobrogea vor mai fi posibile valori de 13-15 grade Celsius”, a precizat directorul ANM, Elena Mateescu.

Masa de aer polar aduce ninsori și frig extrem

La începutul săptămânii viitoare apar și ninsorile. Masa de aer polar aduce ninsori și frig extrem. În săptămână 8-16 ianuarie vremea se răcește semnificativ. În timpul nopții și a dimineților în prima parte a săptămânii, valorile termice scad chiar până la -15 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi se vor înregistra în special în zona de nord a Moldovei, în regiunile intracarpatice și în zonele depresionare din estul Transilvaniei. În restul regiunilor din țara se vor înregistra cel mult -2 grade.

„Săptămâna va comporta un proces de răcire caracteristic la nivelul întregii țări și vorbim de temperaturi care începând de luni, 8 ianuarie, la nivelul maximelor să fie sub minus 10 grade în nordul Moldovei până la cel mult minus 3, minus 2 grade Celsius în restul regiunilor.

Minimele pe parcursul nopților și dimineților mai ales în prima parte a săptămânii sub minus 10, chiar minus 15 grade Celsius până la minus 5, minus 6 în restul teritoriului. Și vorbim de minimele cele mai coborâte în jumătatea nordică a Moldovei, dar și în regiunile intracarpatice, nu numai în zonele depresionare din estul Transilvaniei, acolo unde cunoaștem zona ca fiind Polul frigului în țara noastră”, a adăugat Elena Mateescu.

Vremea revine la normal după intervalul 8-16 ianuarie

De asemenea, se vor semnala variații mari de temperaturi de la o zi la alta. În zonele nordice și la altitudini mai mari de 1.500 de metri se vor semnala precipitații sub formă de ninsoare. În centrul țării și în sud, vor fi precipitații mixte, în timp ce în sudul României în Muntenia, în cursul zilei de duminică va ploua. După care, începând de luni, precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

„Masa de aer polară foarte rece va aduce fenomene specifice datei din calendar. E vorba de o scădere bruscă și semnificativă cu diferențe foarte mari de temperaturi de la o zi la alta. Va aduce de asemenea în zonele nordice și montane ninsori, iar în centrul precipitații mixte, în timp ce în sud, cel puțin duminică vor fi mai ales ploi, după care este posibil ca în contextul răcirii accentuate să resimțim și în zonele din partea de sud a țării, începând de luni, transformarea precipitațiilor în lapoviță și ninsoare”.

Răcirea este specifică pentru intervalul 8-16 ianurie, după care regimul termic revine la normalitate, mai spune directorul ANM, Elena Mateescu.

toma@mediaflux.ro Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele