Românii care plătesc facturi la energie electrică vor avea parte de o nouă schimbare în 2025. Liberalizarea pieței va aduce costuri mai mari începând cu luna aprilie.
Schema de plafonare a prețurilor la energie în România a fost introdusă în 2022 pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor. Acum, aceasta va fi eliminată pe 31 martie 2025.
În cazul electricității există mai multe plafoane maxime de preț. Este vorba despre 0,68 lei pe kWh pentru un consum mai mic de 100 kWh pe lună, 0,8 lei pentru un consum între 100 și 250 kWh pe lună și 1,3 lei pe kWh pentru consumatorii noncasnici și cei casnici cu un consum ridicat (peste 300 kWh pe lună).
Compania PPC România, fostul Enel, a început să primească notificări privind prețul energiei după 1 aprilie 2025, când va expira actuala schemă de plafonare-compensare a facturilor.
Vor fi români care vor avea de plătit și prețuri duble la facturi. Mai exact, în cazul clienților PPC care au consum de până la 100 kWh, factura se va dubla. Din aproximativ 9 milioane de consumatori casnici din România, jumătate se încadrează în categoria de consum mic, până la 100 kWh. Așadar, pentru toți aceștia, sumele de plată vor fi clar mai mari. Mai jos se prezintă exemplul unui consumator casnic, conform Hotnews:
„După această dată (n.r. – 31 martie 2025), am încercat să îți oferim cel mai bun preț în condițiile de piață actuale. Asta înseamnă un preț de 0,735000 lei/kWh pentru componenta de energie electrică și un preț final de 1,31 lei/kWh, cu toate tarifele incluse”, arată notificarea trimisă de companiei PPC.
„Deci de la 0,68 lei pe kWh, voi plăti 1,31 lei. Factura mea va fi în jur de 100 de lei”, a spus clientul Irina.
Consumatorii de energie încă mai speră că Guvernul va căuta soluții. Mulți dintre români nu își vor permite să plătească noile facturi. În acest context, ministrul de resort, Sebastian Burduja, a anunțat că o decizie finală privind re-liberalizarea pieţei va veni abia în ianuarie. Oficialul promite că românii care nu cor avea bani de facturi vor primi sprijin.
„Ce se întâmplă după 1 aprilie? Angajamentul foarte ferm pe care Ministerul Energiei şi Guvenul României l-au luat este că vom proteja consumatorul final. Îi vom proteja pe toţi românii care nu-şi permit să-şi plătească facturile.
Este o chestiune de corectitudine în sistemul actual. Și am spus-o public de foarte multe ori. Este un sistem aşa cum a putut el fi făcut. Nu e perfect.
Nu mi se pare normal ca eu, membru al Guvernului, sau preşedintele ANRE, sau Ion Ţiriac, să beneficiez de preţuri compensate la energie electrică. Or acesta este sistemul astăzi, în funcţie de consum”, a spus Burduja, într-o conferință anterioară.