Preşedintele SUA, Donald Trump, a reluat recent acuzațiile la adresa liderului ucrainean Volodimir Zelenski, spunând că acesta ar fi „început” de fapt războiul din Ucraina și punându-i la îndoială competența. Între timp, liderul de la Casa Alba spune despre atacul rușilor de Florii din Sumî că ar fi fost o greșeală și evită să acuze direct Rusia pentru barbarismul faptelor sale.
„Președintele Zelenski și escrocul Joe Biden au făcut o treabă absolut oribilă permițând ca această mascaradă să înceapă”, a scris Trump pe Truth Social.
„Războiul dintre Rusia și Ucraina este războiul lui Biden, nu al meu. Eu abia am ajuns aici și, timp de patru ani, în timpul mandatului meu, nu am avut nicio problemă în a-l împiedica să se întâmple. Președintele Putin și toți ceilalți l-au respectat pe președintele vostru! Nu am avut nimic de-a face cu acest război, dar lucrez cu sârguință pentru a opri moartea și distrugerea. Dacă alegerile prezidențiale din 2020 nu ar fi fost trucate – și au fost, în atât de multe feluri – acest război oribil nu ar fi avut loc niciodată. Președintele Zelenski și escrocul Joe Biden au făcut o treabă absolut oribilă, permițând ca această mascaradă să înceapă. Existau atât de multe modalități de a preveni acest lucru. Dar acela este trecutul. Acum trebuie să oprim acest conflict – și rapid. Atât de trist”, a mai transmis șeful de la Casa Albă.
Într-o declarație făcută în Biroul Oval, în timpul unei întâlniri cu președintele El Salvadorului, Donald Trump a spus că dacă Biden şi Zelenski erau competenţi, nu ar fi început războiul.
„Dacă Biden ar fi fost competent și dacă Zelenski ar fi fost competent – nu știu dacă este… – acest război nu ar fi trebuit să aibă loc în niciun caz”, a declarat Trump, conform CNN.
Fostul lider de la Casa Albă a adăugat că atât președintele Joe Biden, cât și Volodimir Zelenski ar fi avut posibilitatea de a preveni izbucnirea conflictului:
„Biden ar fi putut să-l oprească, și Zelenski ar fi putut să-l oprească, iar Putin nu ar fi trebuit să-l înceapă niciodată. Când începi un război, trebuie să știi că poți câștiga. Nu începi un război împotriva cuiva care este de 20 de ori mai mare decât tine și apoi să speri că alții îți vor da niște rachete”, a adăugat Trump, sugerând că Zelenski a început războiul.
În timpul declaraţiilor din Biroul Oval, Donald Trump a dat un răspuns tranşant întrebărilor legate de propunerea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de cumpărare a unor sisteme de rachete Patriot. De asemenea, liderul de la Casa Albă şi-a reiterat afirmaţiile anterioare conform cărora părţile implicate sunt egal vinovate pentru escaladarea conflictului, care nu ar fi avut loc niciodată dacă el ar fi rămas la Casa Albă.
„Greşeala a fost că au permis să izbucnească războiul. Dacă Biden ar fi fost competent, dacă Zelenski ar fi fost competent – şi nu ştiu dacă e, am avut o sesiune dură cu tipul ăsta chiar aici, pur şi simplu nu se oprea din cerut mai multe, şi mai multe – atunci, războiul ăla n-ar fi trebuit permis. Războiul ăla – în patru ani de zile (N.R. primul mandat al lui Trump) Putin nici n-a adus vorba de aşa ceva. Şi apoi, imediat cum au fost furate alegerile şi eu n-am mai fost aici, războiul a început. Războiul ăla nu trebuia permis sub nicio formă. Biden ar fi trebuit să-l oprească şi… dacă vă uitaţi la Putin, eu nu spun că e cineva vreun înger, dar vă spun eu, în toţi cei patru ani nici nu s-a pus problema”, a explicat Donald Trump la Casa Albă.
Recent, un dublu atac cu rachete balistice lansat de Rusia asupra orașului Sumî, în Duminica Floriilor, s-a soldat cu moartea a 35 de civili și rănirea altor 117. Președintele american Donald Trump a numit incidentul o „greșeală” a Rusiei, însă analiștii militari avertizează că atacul face parte dintr-o strategie deliberată de teroare a Moscovei.
Mîkola Bielieskov, expert ucrainean în securitate, afirmă că Rusia urmărește să forțeze populația civilă să pună presiune pe guvernul de la Kiev pentru a accepta condițiile Moscovei.
„Este un război total împotriva populației, menit să submineze rezistența internă”, a declarat el.
Incidentul de la Sumî a fost urmat de acuzații interne. O deputată din opoziție și mai mulți oficiali locali au reproșat armatei ucrainene că a pus civilii în pericol organizând o ceremonie militară, deși existau avertismente privind un posibil atac. Ministerul rus al Apărării a susținut că ținta erau comandanți militari ucraineni și a declarat că au fost „eliminați 60 de inamici”.
Totuși, Ucraina neagă prezența unor trupe în zonă în momentul atacului și acuză Kremlinul că se folosește de narațiuni false pentru a justifica crime de război. Jurnalista Tetiana Troșcinska atrage atenția că astfel de atacuri sunt menite să provoace diviziuni între armată și populație: „Dacă dăm vina pe armata noastră, am pierdut”.