Oamenii de știință au reconstruit-o pe Zosia, un ”vampir” polonez de 400 de ani. Îngropată cu un lacăt la picior și o seceră de fier la gât, „Zosia” nu trebuia să se poată întoarce din morți.
Îngropată într-un cimitir nemarcat din Pien, în nordul Poloniei, tânăra era una dintre zecile de persoane de care vecinii ei se temeau că ar fi fost un „vampir”.
Acum, folosind ADN, imprimare 3D și lut de modelare, o echipă de oameni de știință a reconstruit chipul Zosiei, vechi de 400 de ani, dezvăluind povestea umană îngropată de credințele supranaturale.
„Este foarte ironic, într-un fel. Acești oameni care o îngroapă, au făcut tot ce au putut pentru a o împiedica să se întoarcă din morți… noi am făcut tot ce am putut pentru a o readuce la viață.”, a declarat arheologul suedez Oscar Nilsson, conform Reuters.
Zosia, așa cum a fost numită de localnici, a fost găsită în 2022 de o echipă de arheologi de la Universitatea Nicolaus Copernicus din Torun.
În vârstă de 18-20 de ani când a murit, analiza craniului Zosiei sugerează că aceasta suferea de o problemă de sănătate care i-ar fi provocat leșin și dureri de cap severe, precum și posibile probleme de sănătate mintală, a declarat Nilsson.
Potrivit echipei Nicolaus Copernicus, secera, lacătul și anumite tipuri de lemn găsite la locul mormântului erau considerate la acea vreme ca având proprietăți magice de protecție împotriva vampirilor.
Mormântul Zosiei era mormântul nr. 75 din cimitirul nemarcat din Pien, în afara orașului nordic Bydgoszcz. Printre celelalte cadavre găsite la fața locului se afla și un copil „vampir”, îngropat cu fața în jos și la fel de cadențat la picior.
Se știu puține lucruri despre viața Zosiei, dar Nilsson și echipa de la Pien spun că obiectele cu care a fost îngropată indică faptul că provenea dintr-o familie bogată – posibil nobilă.
Europa secolului al XVII-lea în care a trăit Zosia a fost devastată de războaie, lucru despre care Nilsson sugerează că a creat un climat de teamă în care credința în monștri supranaturali era ceva obișnuit.
Reconstituirea lui Nilsson a început cu crearea unei replici imprimate 3D a craniului, înainte de a construi treptat straturi de plastilină „mușchi cu mușchi” pentru a forma un chip realist.
El folosește structura osoasă combinată cu informații privind sexul, vârsta, etnia și greutatea aproximativă pentru a estima adâncimea trăsăturilor faciale.
„Este emoționant să vezi un chip înviat din morți, mai ales când știi povestea acestei tinere”, spune Nilsson.
Nilsson a declarat că a vrut să o readucă pe Zosia la viață „ca om, și nu ca acest monstru în care este îngropată”.