NEWS

100.000 de lei pentru românii care stau la bloc. Bani pentru fiecare asociație de locatari

100.000 de lei pentru românii care stau la bloc. Bani pentru fiecare asociație de locatari
Sursă foto: colaj Mediaflux/Pixabay

Printr-un nou program de investiții, se dau 100.000 de lei pentru românii care stau la bloc. Cu acești bani, asociațiile de proprietari își pot instala panouri fotovoltaice pe acoperiș.

100.000 de lei pentru românii care stau la bloc

Ministerul Energiei a pus în consultare publică un nou program de investiţii – Urban Up, de 150 de milioane de lei, destinat asociaţiilor de proprietari în vederea instalării de panouri fotovoltaice pe blocuri, a anunţat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, conform Agerpres.

„Şi ultimul anunţ important pe care vreau să-l fac astăzi este punerea în consultare publică a unei noi iniţiative, a unui nou program de investiţii finanţat de Ministerul Energiei. Se numeşte Urban Up. (…) Este un program de 150 de milioane de lei, finanţat din bugetul Ministerului Energiei.

Sunt eligibile asociaţiile de proprietari, practic, blocurile, pentru a dezvolta sisteme similare cu cel pe care îl vedem astăzi aici”, a spus Burduja.

Adrian Vintilă, consilierul ministrului Energiei, a subliniat că este un proiect la care se lucrează de şase luni, iar valoarea nerambursabilă este de 100.000 lei pentru o asociaţie.

„Este un proiect la care lucrăm de şase luni de zile, pentru a demonta orice fel de altă discuţie că de ce este el astăzi.(…) Ţinând cont de ceea ce vedem aici, de datele pe care o să le primim până la finalizarea proiectului, pentru că el se află în transparenţă publică şi avem nevoie să vedem nişte date, să primim nişte observaţii, în acest moment ne gândim să finanţăm un sistem minim eligibil de 10 kilowaţi putere instalată şi 50% stocare, iar valoarea nerambursabilă să fie 100.000 lei pentru asociaţie.

Este un cost acoperitor din punctul din punctul nostru de vedere pentru o investiţie ca aceasta. Asta înseamnă că la nivelul întregului buget putem să avem cel puţin 1.500 de blocuri care să beneficieze de astfel de de investiţii după implementarea proiectului”, a explicat Vintilă.

El a subliniat că imediat după ce va fi aprobată Ordonanţa în Guvern, vor urma documentele programatice, respectiv ghidul solicitantului, anexe.

„Noi ne dorim ca în luna martie, cel târziu, să putem să lansăm aplicarea proiectului. De ce luna martie? Pentru ca în perioada imediat următoare să înceapă evaluarea proiectelor şi implementarea, astfel încât în vară deja acoperişurile să poată să producă energia electrică”, a punctat Adrian Vintilă.

15.000 de blocuri ar putea beneficia

Consilierul ministrului Energiei a menţionat că, la nivel de Bucureşti, există, din datele statistice, peste 15.000 de blocuri şi, dacă s-ar pune pe toate blocurile sisteme fotovoltaice, ţinând cont de suprafaţă, capacitatea ar fi de peste 600 de megawaţi.

„Bineînţeles că e nerealist să ne gândim că o să instalăm 600 megawati pe blocurile din Bucureşti, dar potenţialul maxim de 600 de megawaţi se traduce cu peste 800 de milioane de kilowaţi-oră energie verde”, a adăugat Adrian Vintilă.

Ministrul Energiei a precizat că programul va fi finanţat din bugetul ministerului, din „nişte bani puşi de o parte” din vânzarea certificatelor de CO2.

Întrebat de ce nu s-au montat până acum astfel de panouri pe blocuri, Burduja a subliniat că a fost şi o barieră legislativă, având în vedere că de această energie practic beneficiază doar punctele de consum din spaţiile comune, iluminatul de scară, lifturile etc, iar veniturile eventuale din excesul de producţie merg către asociaţia de proprietari şi că n-a existat o motivare specială a fiecărui apartament, al fiecărui locatar să demareze un asemenea proiect.

„Dar cred că poate fi un exemplu şi poate, de ce nu, pe viitor să vedem un program şi la Ministerul Mediului, nu Casa verde, Blocul verde, astfel încât, după adoptarea legislaţiei comunităţilor de energie, să extindem aceste finanţări, pentru că 150 de milioane de lei nu este o sumă mare dacă ne gândim că sprijinul per beneficiar e de 100.000 lei”, a punctat ministrul.

Cum va funcționa ”Urban Up”

Conform Notei de fundamentare, Programul „Urban Up” vizează finanţarea asociaţiilor de proprietari din cadrul condominiilor din România, în vederea instalării sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de minimum 10 kWp, pentru producerea energiei electrice, precum şi pentru achiziţionarea de instalaţii de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu o capacitate de minimum 50% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice.

În vederea implementării Programului, Ministerul Energiei va încheiat cu beneficiarii contracte de finanţare multianuale, pe o perioadă de maximum 5 ani, în limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinaţie, fără eşalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanţare.

„În vederea monitorizării şi verificării derulării obiectivelor de investiţii din cadrul programului, se desemnează prin ordin al ministrului Energiei, comisii de analiză, evaluare, implementare, monitorizare şi soluţionare a contestaţiilor, formate din salariaţi din cadrul structurilor aparatului propriu al Ministerului Energiei. Constituirea, organizarea şi funcţionarea şi atribuţiile şi componenţa comisiilor se aprobă prin ordin al ministrului Energiei, emis în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, scrie în Nota de fundamentare.

Potrivit sursei citate, prin implementarea acestui program de finanţare, asociaţiile de proprietari devin mai puţin dependente de fluctuaţiile pieţei energetice şi de furnizorii tradiţionali.

Suma necesară implementării programului „Urban Up”, este de minimum 100 milioane lei şi maximum 158 milioane lei, în limita creditelor de angajament aprobate în bugetul Ministerului Energiei, se mai menţionează în document.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Descoperire din Egiptul Antic: O fetiță a găsit o amuletă ciudată, într-o drumeție. Ce simbolizează artefactul vechi de 3.500 de ani
Descoperire din Egiptul Antic: O fetiță a găsit o amuletă ciudată, într-o drumeție. Ce simbolizează...
Locul din România în care zăpada rezistă chiar și 8 luni. Ceaușescu avea un megaproiect în plan în această zonă
Locul din România în care zăpada rezistă chiar și 8 luni. Ceaușescu avea un megaproiect...
Toni Greblă, preşedinte AEP: Alegerile ar putea fi reprogramate pentru 15 şi 29 decembrie în cazul în care CCR invalidează primul tur
Toni Greblă, preşedinte AEP: Alegerile ar putea fi reprogramate pentru 15 şi 29 decembrie în...
Lista candidaților la alegerile parlamentare. Ce partide se luptă, cine vrea să ajungă deputat sau senator
Lista candidaților la alegerile parlamentare. Ce partide se luptă, cine vrea să ajungă deputat sau...
Vedeta a făcut anunţul după 13 ani de căsnicie!
Vedeta a făcut anunţul după 13 ani de căsnicie!
Cum arată buletinul de vot la alegerile parlamentare 2024. Este obligatoriu să cunoști lucrurile acestea înainte să votezi
Cum arată buletinul de vot la alegerile parlamentare 2024. Este obligatoriu să cunoști lucrurile acestea...
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu,...
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să rezolve în ţara noastră cea mai mare problemă a omenirii
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să...
Ce este CCR și ce rol are instituția: totul despre judecătorii care au decis renumărarea voturilor alegerilor
Ce este CCR și ce rol are instituția: totul despre judecătorii care au decis renumărarea...
Permisele auto interzise. Șoferii trebuie să le schimbe până la 19 ianuarie 2025
Permisele auto interzise. Șoferii trebuie să le schimbe până la 19 ianuarie 2025
Orașul cu 28 de locuitori. Locul misterios în care pare că te-ai întors în timp
Orașul cu 28 de locuitori. Locul misterios în care pare că te-ai întors în timp
Proteste violente în Georgia după ce guvernul suspendă negocierile cu Uniunea Europeană
Proteste violente în Georgia după ce guvernul suspendă negocierile cu Uniunea Europeană
Dragoş Damian, Terapia Cluj. Suveranism. Stimati oamenii de afaceri, onorabili CEO, profesori de finanţe, analişti economici, experţi in macroeconomie, bancheri, avocaţi de M&A, lobbişti, ce părere aveţi voi despre suveranism?
Dragoş Damian, Terapia Cluj. Suveranism. Stimati oamenii de afaceri, onorabili CEO, profesori de finanţe, analişti...
Apare o nouă bancnotă în România. Surpriză de la BNR
Apare o nouă bancnotă în România. Surpriză de la BNR
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Cât costă clătita Dubai, cel mai "vânat" desert la târgul de Crăciun din Capitală. Prețuri extravagante la toate produsele
Cât costă clătita Dubai, cel mai "vânat" desert la târgul de Crăciun din Capitală. Prețuri...
Cum arăta Cristela Georgescu, în tinerețe. Imaginile au ajuns pe internet
Cum arăta Cristela Georgescu, în tinerețe. Imaginile au ajuns pe internet