Niveluri ridicate de benzen, o substanță chimică cancerigenă, au fost detectate în unele tratamente pentru acnee de la mărci precum Clinique de la Estee Lauder, Up & Up de la Target și Clearasil, deținut de Reckitt Benckiser, a declarat laboratorul independent Valisure din SUA, potrivit Reuters care citează Bloomberg News.
Valisure a depus, de asemenea, o petiție la Administrația americană pentru alimente și medicamente, solicitând autorității de reglementare să recheme produsele, să efectueze o investigație și să revizuiască ghidurile industriei, a declarat miercuri laboratorul cu sediul în New Haven, Connecticut.
Acțiunile Estee Lauder (EL.N) au scăzut cu 2%. Benzenul a fost detectat, de asemenea, în Proactiv, PanOxyl, în săpunul pentru acnee de la Walgreens (WBA.O), deschide noua filă și în crema pentru acnee Equate Beauty de la Walmart (WMT.N), deschide noua filă, printre altele, potrivit Valisure, arată Reuters.
Benzenul s-ar putea forma la „niveluri inacceptabil de ridicate” atât în produsele de tratament pentru acnee cu peroxid de benzoil cu prescripție medicală, cât și în cele fără prescripție medicală, a declarat Valisure.
Reckitt (RKT.L) a declarat într-o declarație că rezultatele „reflectă scenarii nerealiste, mai degrabă decât condițiile din lumea reală”, adăugând că toate produsele Clearasil sunt sigure „atunci când sunt utilizate și depozitate conform indicațiilor de pe etichetele lor”.
Estee Lauder a declarat că Clinique folosește peroxid de benzoil într-un singur produs, care „este sigur pentru utilizarea conform destinației”. Target (TGT.N) și Walmart nu au răspuns la solicitările de comentarii ale Reuters. FDA nu a răspuns încă la petiția Valisure.
Substanța cancerigenă a fost deja găsită în mai multe produse de consum, inclusiv în creme de protecție solară, dezinfectanți pentru mâini și șampon uscat, ceea ce a dus la retragerea produselor fabricate de companii precum Procter & Gamble (PG.N) și Johnson & Johnson (JNJ.N).
Dar detectarea benzenului în produsele pentru tratamentul acneei a fost „substanțial diferită” de celelalte cazuri, a declarat Valisure.
„Benzenul pe care l-am găsit în cremele de protecție solară și în alte produse de consum erau impurități care proveneau din ingrediente contaminate; cu toate acestea, benzenul din produsele cu peroxid de benzoil provine din peroxidul de benzoil în sine”, a declarat cofondatorul și președintele Valisure, David Light.
Testele efectuate de Valisure au arătat că unele produse ar putea forma de peste 800 de ori mai mult decât limita de concentrație restricționată condiționat de FDA pentru benzen.
Bloomberg News a raportat această evoluție la începutul zilei.