Compozitorul grec de renume mondial Vangelis Papathanasiou, cunoscut sub numele de Vangelis, a murit la vârsta de 79 de ani, potrivit unui anunț făcut joi. Compozitorul, care a câștigat un premiu Oscar pentru compunerea partiturii pentru filmul Chariots of Fire (1981), s-a stins din viață marți seara târziu, potrivit unui comunicat făcut public de echipa sa juridică.
Compozitorul fusese internat cu COVID-19 în Franța înainte de moartea sa.
Vangelis era cunoscut pentru compozițiile sale inovatoare într-o varietate de genuri, inclusiv piese electronice, progresive, ambientale și chiar orchestrale.

A murit Vangelis, compozitorul grec care nu avea studii muzicale și a avut trupă cu Demis Russos
Vangelis s-a născut în micul oraș Agria din Tesalia, dar a crescut în Atena. De la o vârstă fragedă, Vangelis a arătat un interes aparte pentru muzică și un talent asemenea.
A început să compună cântece la vârsta de doar patru ani, fără să fi avut vreo pregătire în muzică. După ce și-au observat talentul, părinții lui Vangelis l-au înscris la lecții de muzică, dar compozitorul grec le-a abandonat în scurt timp, considerându-le inutile.
Mai târziu, Vangelis a declarat că era bucuros că nu a avut o pregătire oficială în muzică, deoarece l-ar fi împiedicat să-și exploreze propria creativitate.
În primii ani ai carierei sale, Vangelis a compus în principal muzică pentru muzicieni și filme grecești. Apoi s-a mutat la Paris, unde a fondat trupa greacă de rock progresiv, Aphrodite’s Child, cu muzicienii greci Demis Roussos, Loukas Sideras și Anargyros „Silver” Koulouris.
În această formulă au cunoscut succesul la nivel european cu piesa „Rain and Tears”. Deși grupul s-a destrămat în 1972, Vangelis a mai colaborat pe parcurs cu Demis Roussos.
După despărțirea trupei în 1971, Vangelis a început să se concentreze mai mult pe compunerea de partituri pentru film și televiziune.
Mesajul de speranță rostit în fața liderilor lumii
Universitatea din Atena i-a oferit titlurile de Doctor Honoris Causa și profesor emerit în anul 2008. Pe 11 decembrie 2011, Vangelis a fost invitat să compună muzica și să organizeze concertul cu ocazia deschiderii amfiteatrului în aer liber din Katara, Qatar.
La eveniment au participat numeroși conducători de state si demnitari reuniți cu ocazia celei de a patra ediții a Adunării Alianței Civilizațiilor din orașul Doha. Cu această ocazie, Vangelis a acordat un interviu postului de televiziune Al Jazeera, prezentat sub titlul ‘A message of hope’ (Mesaj de speranță):
„Ceea ce avem noi astăzi nevoie, mai mult decât orice, este să investim în frumos, pentru ca frumosul este armonia provenită din haos. În schimb, noi investim în haos, pentru că haosul este mult mai profitabil decât pacea.
Interesul pentru educație, artă, știință, cultură este cheia crizei actuale, din punctul meu de vedere… Criza bancară nu este mai importantă decât criza culturală. Așadar, dacă te ocupi de cultură, cred că restul se poate rezolva mai ușor. Orice altceva, toată mizeria, provine din faptul că nu avem frumusețe, calitatea vieții. Calitatea vieții nu e dată de bani… e cu totul altceva. ” a spus compozitorul.
Tema din ”Chariots of Fire” a fost folosită la deschiderea Jocurilor Olimpice din 2012
În anul 2012 Vangelis a reeeditat coloana sonoră a filmului Chariots of Fire adăugând noi piese, pentru adaptarea scenică a filmului, Chariots of Fire (On Stage).
Tema principală din Chariots of Fire a fost folosită și în Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară din 2012. Tot în acest an semnează coloana sonoră a filmului documentar Trashed, regia Candida Brady.
În martie 2013 Vangelis și-a arătat susținerea față de artistul român Cezar Ouatu, reprezentantul României la finala Eurovision de la Malmo, Suedia.