WORLD

Actrița Brigitte Bardot ar putea primi o amendă de 25.000 de euro pentru injurii rasiale

Actrița Brigitte Bardot ar putea primi o amendă de 25.000 de euro pentru injurii rasiale
08 oct. 2021 | 13:25

Un tribunal francez a solicitat joi o amendă de 25.000 de euro împotriva fostei actrițe Brigitte Bardot pentru declaraţiile acesteia privind locuitorii din Reunion despre care a spus că sunt „autohtoni care şi-au păstrat genele de sălbatici”, într-o scrisoare adresată în 2019 prefectului acestei insule franceze din Oceanul Indian.

De asemenea, a fost necesară o amendă de 5.000 de euro împotriva lui Bruno Jacquelin, atașatul de presă al Brigitte Bardot, care este urmărit penal pentru complicitate la insulte publice. La cererea angajatorului său, acesta a transmis scrisoarea în litigiu mai multor mass-media, inclusiv AFP. Nici Brigitte Bardot, nici Bruno Jacquelin nu au fost prezenți la audierea instanței Saint-Denis, notează AFP.

Creatoare a unei fundații care îi poartă numele și care lucrează pentru protecția animalelor, interpreta de neuitat al „Et Dieu … femeie creată”, acum în vârstă de 85 de ani, trimisese în martie 2019 o scrisoare deschisă către Amaury de Saint-Quentin, pe atunci prefectul insula franceză Reunion.

Susținând că este „invadată de scrisori care denunță barbarismul pe care reuniunii îl exercită asupra animalelor”, Brigitte Bardot a spus că „nativii și-au păstrat genele sălbatice”. Ea comparase, de asemenea, localitatea cu „Insula Diavolului” cu „o populație degenerată, încă îmbibată de tradițiile barbare care sunt rădăcinile lor”.

„Rasismul nu este o opinie”

Aceste invective au provocat o mare indignare în insulă. Annick Girardin, pe atunci ministru francez al teritoriilor de peste mări, îi trimisese o scrisoare deschisă fostei actrițe.

„Rasismul nu este o opinie, este o crimă”, a precizat aceasta. Mai multe asociații franceze care luptă împotriva rasismului și discriminării (Licra, Mrap, SOS Racisme), liga drepturilor omului și asociații și grupuri religioase hinduse, în special, au depus o plângere împotriva fostei actrițe.