NEWS

Adevărul despre pensia privată. Câți bani din Pilonul II vei avea în cont când vei ieși la pensie?

Adevărul despre pensia privată. Câți bani din Pilonul II vei avea în cont când vei ieși la pensie
sursa: stirileprotv.ro

Adevărul despre pensia privată a fost spus recent, fiind cunoscut faptul că sistemul de pensii private din România este foarte strict reglementat și supravegheat. Astfel, în 25 de ani, un român cu un salariu mediu poate acumula în contul său o sumă de aproape 380.000 de lei, asta dacă și-a început cariera la 25 de ani.

Câți bani din Pilonul II vei avea în cont când vei ieși la pensie?

O persoană care și-a început cariera profesională la vârsta de 25 de ani în anul 2007, care are un salariu mediu pe economie și care contribuie în paralel și la fondul de pensii private „Pilonul II”, va avea acumulată în contul său de pensie privată o sumă de peste 379.000 de lei în anul 2047, dacă se iau în calcul salariul mediul anual, conform datelor istorice INS din perioada 2007-2021, prognozele oficiale ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză pentru perioada 2022-2025 și o creștere salarială anuală de 3% în perioada 2026-2047.

De asemenea, calculul ține cont de randamentul mediu anual, conform datelor istorice, la care se adaugă o estimare de 5% pe an, conform recomandărilor OECD (OECD Pensions at a Glance 2019), scrie digi24.ro.

Valoarea obținută (2.109 lei/lună) este valabilă pentru valoarea banilor din anul 2047, cu alte cuvinte evoluția inflației este importantă în valoarea reală a acestor bani. În valoarea banilor de azi (anul 2022), această sumă reprezintă 1.007 lei.

Comparativ, sistemul public de pensii „de stat” asigură în prezent o pensie medie de 1.735 lei la un nivel de contribuție estimat la o medie de 21,75%. Pilonul 2 (pensia privată obligatorie) ar urma să furnizeze o pensie medie ce valorează azi 1.007 lei, la un nivel de contribuție estimat la o medie de 4,3%. Cu alte cuvinte, la aceeași valoare a contribuțiilor virate în cele două sisteme (pensia de stat versus pensia privată P2), P2 va furniza o pensie de aproape 3 ori mai mare decat P1.

Adevărul despre pensia privată

În prezent, activele administrate de Pilonul II au ajuns la 92,4 miliarde de lei, un record istoric pentru sistem, în creștere puternică, cu 5 miliarde de lei, față de valoarea de la mijlocul anului 2022. Față de mijlocul lunii august 2021, activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape 7 miliarde de lei (+8%), însă trebuie precizat că sistemul este foarte strict reglementat și supravegheat.

Astfel, legislația care guvernează pensiile private este foarte strictă, preluând o parte importantă din cele mai bune practici internaționale. Prevederile legale reglementează toate aspectele legate de fondurile de pensii: înființarea, administrarea, cât și în ce pot investi (și in ce nu), normele contabile, cum se măsoară și raportează performanța investițională, ce garanții acordă societățile de administrare, ce capital de rezervă suportă acestea (provizion tehnic și Fond de Garantare) pentru îndeplinirea garanțiilor, norme de audit și control, IT, operațiuni, etc.

Prin lege, un fond de pensii private nu poate da faliment

Separarea strictă a banilor între fondul de pensii și administratorul fondului face ca fondurile de pensii să nu poată întâmpina dificultăți financiare, acest risc existând teoretic doar pentru administratori.

Chiar și așa, în situația în care un administrator nu mai poate gestiona în bune condiții fondul de pensii, intervine procedura de administrare specială, prin care fondul este transferat către alți administratori, cu rezultate bune în administrare. De exemplu, din cele 18 societăți de administrare care au inceput în 2007 să administreze fonduri de pensii private obligatorii, azi au rămas pe piață doar 7 societăți de administrare, restul părăsind piața.

Toți banii românilor au rămas însă în siguranță, fiind transferați către alte fonduri (fuziuni) și rămânând în proprietatea participanților.

Suma totală din contul de pensie privată nu poate fi mai mică decât contribuțiile virate

La finalul perioadei de cotizare, suma totală din contul de pensie privată nu poate fi mai mică decât contribuțiile virate în perioada activă, diminuate cu comisioanele de administrare. Aceasta reprezintă o garanție puternica, practicată de foarte putine state ale lumii pentru sistemele lor de pensii private. De asemenea, garanția ratei minime de rentabilitate reprezintă o altă garanție majoră. ASF calculează și publică lunar rentabilitatea medie ponderată și rentabilitatea minimă a tuturor fondurilor de pensii private.

Toate fondurile de pensii de pe piață sunt obligate să obțină o rentabilitate mai mare decât valoarea minima relativă, calculată în funcție de performanța medie a pieței. Astfel, dacă un fond de pensii se situează timp de patru trimestre consecutive sub rentabilitatea minimă de pe piață, ASF îi retrage licența de funcționare, iar fondul intră in administrare specială, urmând ca banii clienților să fie transferati către alte fonduri, cu rezultate pozitive in administrare.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului yemenit Al Hodeida. Este cel mai complex şi îndepărtat atac al Israelului
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului...
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie de pământ mult și nici nu îți trebuie bani de investiții. O poți vinde oriunde și oricând
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
Reguli noi pe plajele din Grecia. Au scos dronele
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...