LIFESTYLE

Adulții abuzați în copilărie dezvoltă probleme de sănătate fizică și mintală

Adulții abuzați în copilărie dezvoltă probleme de sănătate fizică și mintală
Sursă foto: Realitatea

O cercetare a Universității din Toronto a scos la iveală faptul că adulții abuzați în copilărie dezvoltă probleme de sănătate fizică și mintală. Prezența unui adult protector în casă a fost asociată cu rezultate mai bune în urma abuzurilor fizice și sexuale, oferind perspective promițătoare pentru eforturile de intervenție.

Probleme pentru adulții abuzați în copilărie

Un nou studiu publicat săptămâna aceasta în Child Maltreatment a constatat că, în comparație cu cei care nu au fost abuzați în copilărie, adulții care au suferit abuzuri fizice și sexuale în copilărie au avut șanse de aproximativ două ori mai mari de a suferi de afecțiuni fizice și psihice, inclusiv angină, artrită, astm, BPOC, atac de cord, depresie și handicap – chiar și după luarea în considerare a vârstei, rasei, veniturilor și comportamentelor de sănătate ale respondenților, precum și a obezității.

Cei care au fost abuzați sexual, dar nu și fizic, au fost cu 55% până la 90% mai predispuși la aceste probleme de sănătate în comparație cu colegii lor care nu au suferit niciun abuz. Adulții care au fost abuzați fizic, dar nu și sexual, au avut, de asemenea, șanse semnificativ mai mari de a avea aceste rezultate în materie de sănătate în comparație cu cei care nu au fost abuzați, dar asocierile au fost mai modeste (între 20 % și 50 %).

„Oamenii nu se gândesc de obicei la impactul pe care adversitățile timpurii îl pot avea asupra rezultatelor de sănătate mai târziu în viață. Cercetarea noastră subliniază asocierile dăunătoare dintre adversitățile timpurii, cum ar fi abuzul sexual și/sau fizic, și o gamă largă de probleme de sănătate la vârsta adultă”, explică primul autor Shannon Halls, un coordonator de cercetare la Institutul pentru cursul vieții și îmbătrânire de la Universitatea din Toronto, conform Eurekalert.

Protecție din partea unui adult

În explorarea acestei asocieri, studiul a examinat, de asemenea, dacă prezența unui adult în casă care a făcut copilul să se simtă în siguranță și protejat a fost asociată cu rezultate mai bune în materie de sănătate pe termen lung în rândul copiilor care au suferit abuzuri.

„Am constatat că, atunci când copiii care au suferit abuzuri au avut un adult protector în casa lor, impactul negativ al abuzului asupra sănătății lor ca adulți a fost mai puțin sever”, spune coautorul Andie MacNeil, doctorand la Facultatea de Asistență Socială Factor-Inwentash (FIFSW).

„Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a identifica mecanismele precise, este evident că aceste relații pot juca un rol-cheie în sprijinirea copiilor și atenuarea efectelor adverse ale abuzului asupra sănătății.”

Prezența unui adult protector a fost importantă nu numai pentru copiii care au suferit abuzuri, ci și pentru copiii care nu au fost abuzați. Copiii care nu aveau un adult protector în casă, indiferent de situația abuzurilor din copilărie, erau cu 20-40% mai predispuși să aibă efecte negative asupra sănătății fizice și de două ori mai predispuși să sufere de depresie la vârsta adultă.

„Implicația aici este că lipsa unor relații sigure și stabile cu adulții poate fi la fel de dăunătoare pentru sănătatea copiilor ca și abuzul fizic”, spune autorul principal Esme Fuller-Thomson, profesor la FIFSW și director al Institutului pentru cursul vieții și îmbătrânire de la Universitatea din Toronto.

Autorii studiului subliniază necesitatea unor cercetări viitoare pentru a detalia în special aceste constatări.

„În cercetările viitoare va fi important să se investigheze de ce unii adulți din casă nu protejează în mod adecvat copiii și să se discute despre potențiale intervenții de prevenire primară care pot ajuta părinții să ofere un mediu mai protector pentru copii”, a declarat co-autorul Philip Baiden, profesor asociat la Școala de Asistență Socială de la Universitatea din Texas din Arlington

Studiul a analizat datele din 2021 și 2022 Behavioural Risk Factor Surveillance System, un eșantion reprezentativ mare din care au fost incluși peste 80.000 de respondenți adulți din SUA.

„Cercetarea noastră arată importanța relațiilor pozitive dintre copii și adulții din viața lor”, spune Halls. „Sperăm că aceste constatări pot contribui la o mai bună înțelegere pentru crearea de programe eficiente destinate copiilor care se confruntă cu abuzuri.”

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele