NEWS

Alina Gorghiu, anunț important privind sistemul penitenciar din România și fugarii țării: „Vorbim practic de cea mai scăzută rată de recidivă din ultimii 12 ani” VIDEO

Alina Gorghiu anunț important privind sistemul penitenciar din România și fugarii țării Vorbim practic de cea mai scăzută rată de recidivă din ultimii 12 ani VIDEO
sursa foto: INQUAM_Photos Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a vorbit luni, cu prilejul vizitei ambasadorilor la „Ziua Porţilor Deschise” de la Penitenciarul Rahova, despre sistemul penitenciar din România, dar și despre fugarii țării și despre situația lui Mario Iorgulescu.

Oficialul a anunțat că avem o populaţie de 23.555 de deţinuţi, iar dintre aceştia, 6000 de deţinuţi muncesc iar 2500 urmează cursuri şcolare. Despre rata recidivei, ministrul a precizat că în 2012 rata de recidivă era de 45,78%, în luna martie a acestui an avem 36,75%, cea mai scăzută rată de recidivă din ultimii 12 ani.

”Suntem prezenţi astăzi pentru că a fost finalizată o nouă secţie de deţinere cu 196 de noi locuri de cazare care au fost amenajată conform standardelor europene lucru care pe noi ne bucură foarte tare pentru că sunt destinate persoanelor care execută pedepse privative de libertate în regim semideschis şi deschis şi de asemenea selecţionată să desfăşoare activităţi lucrative la diverse puncte de lucru. Vreau să ştiţi că este rezultatul unor lucrări foarte bune, la camerele de deţinere din cadrul unei secţii a penitenciarului şi în acelaşi timp de transformarea unor ateliere de producţie în spaţii de deţinere”, a arătat Gorghiu.

Ea a menţionat că aceasta lucrare a presupus înfiinţarea unui număr de 108 locuri noi de cazare şi de modernizare a încă 88 de locuri iar valoarea totală acestei lucrări de investiţii a fost de 1.028.997 lei, cu TVA iar obiectivul este în prezent finalizat, data de 1 noiembrie fiind cea de la care vor fi puse în folosinţă aceste noi locuri de deţinere. Ministrul a mai spus că la acest penitenciar se va deschide Cabinetul medical pentru tratamentul deţinuţilor dependenţi de droguri. ”În tratament se va utiliza un substitut de metadonă”, a afirmat Gorghiu, precizând că Rahova este unul din acele penitenciare au o comunitate pentru foştii consumatori de droguri”.

”Lucrările de la acest penitenciar de modernizare include nu doar spaţiile de deţinere ci şi amenajarea unui unor terenuri de sport, modernizarea curţilor de plimbare pentru deţinuţi, construirea unei noi curţi de plimbare şi a unor pasarele de acces, un nou branşament de apă, amenajarea unor grupuri sanitare. Acestea sunt investiţiile care s-au făcut şi se fac în penitenciarul de la de la Rahova, un penitenciar etalon pentru a ANP”, a completat Gorghiu, precizând că cei care au fost astăzi vizitatori din partea misiunilor diplomatice s-au convins cu propriii ochi de această realitate. Ministrul Justiţiei a venit cu informaţii privind Administraţia Naţională a Penitenciarelor, despre care a spus că este ”o instituţie care merge în direcţia sănătoasă”.

Cum arată în prezent sistemul penitenciar din România

”Sistemul penitenciar din România înseamnă în prezent 44 de unităţi penitenciare, din care 33 unităţi de bărbaţi, o unitate de femei, 6 penitenciare spital, 2 centre de detenţie şi 2 centre educative. Astăzi, când vorbim, în sistemul penitenciar avem o populaţie de 23.555 de deţinuţi. Dintre aceştia, 6000 de deţinuţi muncesc iar 2500 urmează cursuri şcolare”, a afirmat Gorghiu.

Despre recidivă, ministrul Justiţiei a precizat că în 2012 rata de recidivă era de 45,78%, pentru ca în luna martie a acestui an să avem un procent de 36,75%.

”Vorbim practic de cea mai scăzută rată de recidivă din ultimii 12 ani. De asemenea cred că este relevant să vă dau o cifră referitoare la femei, pentru că din total deţinuţi avem aproximativ 4,45 % femei adică un număr redus de femei în sistem penitenciar desi populaţia României aşa cum ştiţi este de 51 % femei”, a mai spus ministrul.

Alina Gorghiu: Nu mai înregistrăm niciun caz de refuz al predării fugarilor

De asemenea, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat luni că nu mai înregistrăm niciun caz de refuz al predării fugarilor şi în prezent, 1845 de persoane extrădate sau predate execută pedepse în penitenciarele din România.

Ea a mai spus că din 2020 până în prezent au fost aduse în România 2600 de persoane faţă de care era dispusă urmărirea internaţională dintre care 2547 în baza mandatelor europene de arestare.

Ministrul Justiţiei a spus că subiectul fugarilor din România că ”ultimii ani au dat rezultate deosebite în acest sens în relaţia cu numeroase ţări”.

”Nu mai înregistrăm niciun caz de refuz al predării. În trecut, aşa cum cunoaşteţi, un motiv important pentru genul acesta de refuz erau condiţiile proaste din penitenciare. În prezent, direcţia pe care o urmează procedurile legale pe fugar este favorabilă României, pentru că, aşa cum ştiţi, în ultima perioadă foarte mulţi fugari au fost predaţi României indiferent care este numele acestora. În sute de cazuri, ANP- ul a avut un rol important pentru că a oferit garanţii prin intermediul Ministerului Justiţiei, cu privire la condiţiile de detenţie care vor fi asigurate persoanelor care fac obiectul acestor proceduri de întoarcere în ţară. Eu le transmit de fiecare dată tuturor celor care fug din ţară că mai devreme sau mai târziu tot în sistemul penitenciar din România îşi vor executa pedeapsa, însă vă asigur că vom fi la fel de activi ca şi până acum, sau din ce în ce mai activi”, a spus Gorghiu.

Ea a precizat că vineri a fost publicat pe site-ul minister rezultatul procedurii de selecţie în cee ace priveşte desemnarea magistratului de legătură cu Republica Franceză, iar România avea doi magistraţi de legătură până acum, iar Italia era unul dintre ei.

”Anul acesta, până la 10 octombrie 2023, avem aduse în România 621 de persoane, 604 în baza mandatului European de arestare. Din 2020 până în prezent (..) au fost aduse în România 2600 de persoane faţă de care era dispusă urmărirea internaţională dintre care 2547 în baza mandatelor europene de arestare. (..) În prezent, 1845 de persoane extrădate sau predate execută pedepse privative de libertate în penitenciarele din România, dintre acestea, 880, adică foarte multe, au fost aduse în ţară graţie garanţiilor pe care Ministerul de Justiţiei, prin intermediul ANP le-au prezentat autorităţilor din statele unde erau fugite”, a mai spus Gorghiu.

Ce spune ministrul Justiției despre cazul lui Mario Iorgulescu

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat luni, despre cazul Mario Iorgulescu, că în acest moment, e vorba de proceduri judiciare care ies din sfera de competenţă a Ministerului Justiţiei dar că a fost deja emis un mandat european de arestare de către instanţa de executare, Tribunalul Bucureşti.

Ministrul Justiţiei a declarat că, în privinţa cazului Mario Iorgulescu, ”statul român s-a mişcat în direcţia corectă”. Alina Gorghiu a arătat că ”există acum o hotărâre definitivă de condamnare pentru infracţiunea de omor, o infracţiune deosebit de gravă”. ”În acest moment, în acest caz e vorba de proceduri judiciare care ies din sfera de competenţă a Ministerului Justiţiei însă pot să fac informarea publică că a fost deja emis un mandat european de arestare de către instanţa de executare şi anume Tribunalul Bucureşti”, a anunţat ministrul.

Gorghiu a precizat că în trecut au existat două mandate europene, unul cu privire la executarea unei pedepse de 3 ani pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la lipsirea de libertate în mod ilegal şi a 2-a oară, o arestare preventivă în dosarul în care era acuzat de săvârşirea infracţiunilor de omor şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau alte substanţe.

”Cu privire la acesta, în mai 2022, Curtea de apel din Milano a dispus ca cele două mandate europene de arestare să nu fie executate având în vedere starea mintală a persoanei solicitante, stare care nu îi permite o participare conştientă la proceduri. Practic, solicitarea statului român, ca să traduc pentru cei care ne urmăresc, cu privire la aducerea fugarului în România, a fost blocată de instanţa italiană la nivelul anului 2022, anul trecut., eu nu eram ministru la acel moment, pe motiv că persoana nu are discernământ şi nu poate participa la proceduri. Astăzi suntem în altă etapă, vorbim despre un nou mandat european de arestare care va urma cursul, sunt convinsă că instanţele italiene vor analiza această solicitare şi vă putem ţine la curent pe măsură ce vom obţine termene şi pe măsură ce magistratul de legătură din Italia ne va putea furniza noi informaţii. Momentan abia a fost emis mandatul de arestare”, a mai spus Gorghiu.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Alertă din cauza virusului mortal Nipah. Nu există vaccin care să prevină infecția și niciun tratament care să o vindece
Alertă din cauza virusului mortal Nipah. Nu există vaccin care să prevină infecția și niciun...
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii de știință
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii...
Europa ar putea recurge la armata obligatorie pe fondul creşterii ameninţării unui război cu Rusia
Europa ar putea recurge la armata obligatorie pe fondul creşterii ameninţării unui război cu Rusia
Băutura pe care e bine să o bei dimineața. E mai bună decât ceaiul ori cafeaua și îți dă energie întreaga zi
Băutura pe care e bine să o bei dimineața. E mai bună decât ceaiul ori...
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață, căsătorit fiind, «moartele de foame» prin Dubai''
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață,...
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Zodiile protejate de o aură divină în august 2024. Li se schimbă total viața!
Zodiile protejate de o aură divină în august 2024. Li se schimbă total viața!
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă / Reacţia lui Trump / Biden o susţine pe Kamala Harris drept candidat al democraţilor pentru prezidenţiale / Cine îi solicită lui Biden demisia din funcţia de preşedinte
Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă / Reacţia lui Trump / Biden...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Anunțul momentului cu privire la pensiile românilor! Vin primele documente
Anunțul momentului cu privire la pensiile românilor! Vin primele documente
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...