LIFESTYLE

Am găsit cea mai decorată casă de Crăciun din România. În ce județ este | FOTO

Am găsit cea mai decorată casă de Crăciun din România. În ce județ este | FOTO

Cea mai decorată casă de Crăciun din România este „gazda” a mii de beculețe, sute de metri de ghirlande luminoase și zeci de ornamente frumos colorate. Imobilul locuit de doi români gospodari și pe veci amorezați de spiritul Crăciunului este localizat în Sântimbru, județul Alba, iar români din toată țara vin să vadă minunea, mai ceva ca într-un pelerinaj.

Casa pare desprinsă din povești de iarnă, iar curtea este plină cu beculeţe, ornamente de sărbători sau oameni de zăpadă strălucitori, decorațiuni, în formă de reni, spiriduși și Moș Crăciuni.


Cea mai decorată casă de Crăciun, în Australia

Ideea românilor din Alba nu este inovatoare, sunt astfel de „nebuni frumoși” pe tot teritoriul lumii și bine fac că există și aleg să coloreze realitatea atât de gri, în nuanțele specifice celor mai frumoase sărbători din an. Australienii David si Janean Richards își decorează anul casa cu peste 330.000 de luminițe, iar această performanță i-a dus direct în Cartea Recordurilor, la categoria cea mai decorată casă de Crăciun.

 

“La început am făcut acest efort pentru copiii mei, iar pe măsura ce decorăm am realizat că totul devine din ce în ce mai grandios. Îmi amintesc cum în anii trecuți o mămica a intrat în curte împreună cu fiica ei și au început amândouă să danseze și să râdă, crezând că nu este nimeni acasă. Mi-am dat seama atunci că pasiunea mea îi face pe oameni să zâmbească.“, a declarat Janean Richards pentru Canberra Times.

Banii strânși din mediatizarea locuinței sunt donați copiilor defavorizați și mămicile lor.

România are, de asemenea, un record mondial câștigat pentru cele mai multe decorațiuni de Crăciun instalate într-un singur loc. 449.658 de beculeţe în incinta mall-ului Sun Plaza, de reprezentantul Guinness World Records, în 2010, a fost oficial cea mai mare instalaţie de Crăciun de interior din lume.

Când și de cine a fost inventată instalația de brad?

Prima instalaţie pentru bradul de Crăciun a fost creată la puţin timp după inventarea becului, de atunci datează și obiceiul de a instala brazi în pieţele publice, cu ocazia sărbătorilor. În anul 1880, în preajma Crăciunului, Thomas Edison, inventatorul becului incandescent, şi-a înconjurat întreg laboratorul cu lumini, lucru nemaivăzut până atunci. În 1882, împreună cu asociatul său, Edward Johnson, Edison a arătat publicului şi prima instalaţie de brad.

Deşi au trecut mai bine de 130 de ani de la prima instalaţie de brad, tehnologia utilizată este în mare parte aceeaşi şi multe instalaţii folosesc în continuare becurile incandescente. În ultimii ani, însă, becurile clasice au început să fie înlocuite cu LED-uri, mult mai durabile şi mai eficiente energetic, dar şi mai potrivite pentru a obţine diferite efecte.