Un nou studiu al oamenilor de știință sugerează că amintirile sunt stocate în trei versiuni, în creierul nostru. Asta îi permite acestuia să reglementeze modul în care înregistrările se modifică în timp.
Amintirile evoluează de-a lungul vieții noastre, schimbându-se pe măsură ce învățăm și experimentăm lucruri noi și pe măsură ce ne reamintim o întâmplare în mod repetat. Apoi, amintirile se degradează pe măsură ce îmbătrânim.
Până acum, oamenii de știință au crezut că această maleabilitate era rezultatul schimbărilor din celulele creierului care au codificat inițial memoria și au crezut că aceste celule stocau doar o copie a fiecărei amintiri din creier. Cu toate acestea, noile cercetări sugerează că acest lucru ar putea să nu fie adevărat, scrie Livescience.
Cercetătorii au descoperit că, la rozătoare, creierul stochează cel puțin trei copii ale unei anumite amintiri, codificând-o în mai multe locuri din organ.
Aceste copii sunt codificate de diferite grupuri de neuroni din hipocampus, o regiune a creierului esențială pentru învățare și memorie. Copiile variază în ceea ce privește momentul în care sunt create, cât timp durează și cât de modificabile sunt de-a lungul timpului.
În noul studiu, publicat la 16 august în revista Science, oamenii de știință au arătat că, pe măsură ce șoarecii codifică noi amintiri, ei creează mai întâi așa-numiții neuroni născuți timpuriu.
Aceștia sunt responsabili pentru stocarea unei copii pe termen lung a memoriei care este inițial slabă, dar devine mai puternică în timp.
Urmează neuronii de mijloc, care sunt mai stabili de la început, urmați de neuronii tardivi care codifică de la început copii foarte puternice ale unei amintiri. Cu toate acestea, această forță se estompează în timp.