NEWS

Anunț de la Casa de Pensii privind pensia. Data limită este 25 octombrie 2023!

Anunț de la Casa de Pensii privind pensia. Data limită este 25 octombrie 2023
Sursa foto: playtech.ro

Casa de Pensii a făcut un nou anunț privind pensia. Beneficiarii de pensie de urmaș trebuie să facă dovada continuării studiilor pentru anul universitar 2023-2024, până la 25 octombrie 2023.

Anunț privind pensia de la Casa de Pensii. Acesta a fost făcut de conducerea Casei de Pensii Constanța.

Conform bugetul.ro, într-o primă fază, studenții au obligația să depună până la 25 septembrie 2023 o declarație pe proprie răspundere privind continuarea studiilor.

În ceea ce-i privește pe elevii de peste 16 ani, aceștia trebuie să prezinte până la 25 septembrie 2023 adeverința privind continuarea studiilor.

„În atenția beneficiarilor de pensie de urmaș – copii. Declarația pe propria răspundere poate fi descărcată de pe site-ul Casei de Pensii de la acest link: https://www.pensiiconstanta.ro/…/declaratiestuden…”, este anuțul, conform sursei citate.

Conform Casei Naționale de Pensii, copiii celor decedați pot beneficia de pensie de urmaș:

  • până la vârsta de 16 ani;
  • până la vârsta de 26 de ani dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora;
  • pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit până la împlinirea vârstei de 16 ani, respectiv 26 de ani.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit recent despre o serie de schimbări care ar putea să afecteze peste un milion de români prin noua lege a pensiilor. Astfel, o parte dintre seniori vor fi nevoiți să aleagă între pensia pe care o primesc şi indemnizația socială, în funcție de stagiul de cotizare.

Astfel, românilor care au cotizat la asigurările sociale mai puțin de 15 ani li se vor recalcula câștigurile pe care le primesc în prezent. Ulterior, după ce o să fie făcută o evaluare, aceștia ar putea rămâne doar cu o indemnizație socială în loc de pensie. Practic, conform noii formule de  calcul a pensiilor, după această analiză, românii care au contribuit la asigurările sociale sub 15 ani vor beneficia de o indemnizație.