WORLD

Armata israeliană cere tuturor civililor să părăsească orașul Gaza. Este vorba de un milion de oameni

Armata israeliană cere tuturor civililor să părăsească orașul Gaza. Este vorba de un milion de oameni
sursa foto: CNN.com

Armata israeliană a cerut vineri tuturor civililor din orașul Gaza, peste 1 milion de persoane, să se mute în sud în termen de 24 de ore, în timp ce a adunat tancuri în apropierea Fâșiei Gaza înaintea unei invazii terestre așteptate. Israelul afirmă că Hamas se ascunde în tunelurile din acest oraș.

„Civili din orașul Gaza, evacuați spre sud pentru siguranța voastră și a familiilor voastre și distanțați-vă de teroriștii Hamas care vă folosesc ca scuturi umane”, a declarat armata într-un comunicat.

Armata israeliană spune că a lovit 750 de ținte militare în nordul Fâșiei Gaza în cursul nopții

„Acum este timpul pentru război”, a declarat joi ministrul apărării Yoav Gallant, în timp ce avioanele de război israeliene continuau să bombardeze Gaza ca represalii la atacurile din weekend ale militanților Hamas care au ucis peste 1.300 de israelieni, majoritatea civili.

Armata israeliană se pregătește să opereze în orașul Gaza

Armata israeliană a declarat că va opera „în mod semnificativ” în orașul Gaza în următoarele zile, iar civilii se vor putea întoarce doar atunci când va fi făcut un alt anunț.

„Civili din orașul Gaza, evacuați-vă spre sud pentru siguranța voastră și a familiilor voastre și distanțați-vă de teroriștii Hamas care vă folosesc ca scuturi umane”, a declarat armata într-un comunicat.

„Teroriștii Hamas se ascund în orașul Gaza în tuneluri pe sub case și în interiorul clădirilor populate de civili nevinovați din Gaza.”

Hamas spune că avertismentul este doar „propagandă falsă”

Un oficial Hamas a declarat că avertismentul privind relocarea din Gaza este „propagandă falsă” și a îndemnat cetățenii să nu se lase păcăliți. Organizația Națiunilor Unite a declarat că a considerat că este imposibil ca o astfel de mișcare de persoane să aibă loc „fără consecințe umanitare devastatoare”.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a calificat drept „rușinos” răspunsul ONU la avertismentul timpuriu al Israelului către locuitorii din Gaza.

Israelul a jurat să anihileze gruparea militantă Hamas, care a condus atacurile de sâmbătă.

Armata israeliană a declarat vineri, într-un comunicat, că a lovit 750 de ținte militare în nordul Fâșiei Gaza în cursul nopții, inclusiv ceea ce a spus că sunt tuneluri Hamas, complexe militare, reședințe ale unor agenți de rang înalt și depozite de arme. Cu toate acestea, o invazie terestră în Gaza prezintă riscuri serioase, Hamas deținând zeci de ostatici răpiți în timpul atacului.

2,3 milioane de oameni locuiesc în Gaza

Fâșia Gaza, în care locuiesc 2,3 milioane de oameni, se află sub asediul Israelului, care a bombardat ținte Hamas din enclavă și a ucis peste 1 500 de palestinieni în atacuri de represalii de la incursiunile din weekend. Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că combustibilul care alimentează generatoarele de urgență din spitalele din Gaza s-ar putea epuiza în câteva ore, iar Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (PAM) a avertizat că alimentele și apa proaspătă sunt periculos de puține.

„Mizeria umană cauzată de această escaladare este detestabilă și implor părțile să reducă suferința civililor”, a declarat directorul regional al CICR, Fabrizio Carboni.Agenția Națiunilor Unite pentru refugiați palestinieni (UNRWA) a declarat că și-a mutat centrul central de operațiuni și personalul internațional în sudul Gaza.

În încercarea de a obține sprijin pentru răspunsul său, guvernul israelian a arătat secretarului de stat american Antony Blinken și miniștrilor apărării din NATO imagini grafice cu copii și civili uciși de Hamas în timpul unui raid de weekend în Israel.

Blinken a ajuns în Israel

Blinken a declarat că acestea arată un copil „ciuruit de gloanțe”, soldați decapitați și tineri arși în mașinile lor.

„Este pur și simplu depravare în cel mai rău mod imaginabil”, a spus el. „Este cu adevărat dincolo de tot ceea ce putem înțelege”.

La fel ca și alte persoane din întreaga lume, Blinken a îndemnat Israelul să dea dovadă de reținere, dar a reiterat, de asemenea, sprijinul Americii, spunând: „Vom fi întotdeauna alături de voi”.

Vineri, el urma să se întâlnească cu regele Abdullah al Iordaniei și cu Mahmoud Abbas, șeful Autorității Palestiniene din Cisiordania ocupată de Israel, ca parte a unui turneu în Orientul Mijlociu menit să oprească răspândirea efectelor războiului.

Blinken a planificat, de asemenea, să viziteze aliați-cheie ai SUA, Qatar, Arabia Saudită, Egipt și Emiratele Arabe Unite – unele cu influență asupra Hamas, o grupare islamistă susținută de Iran.

Israelienii sunt în război

Șeful armatei israeliene, generalul-locotenent Herzi Halevi, a declarat că se vor trage învățăminte din eșecurile de securitate din jurul Fâșiei Gaza care au permis atacul.

„Vom învăța, vom investiga, dar acum este timpul pentru război”, a spus el.

Armata americană nu pune nicio condiție privind asistența sa de securitate pentru Israel, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, adăugând că Washingtonul se așteaptă ca armata israeliană „să facă lucrurile corecte” în continuarea războiului împotriva Hamas.

Austin urma să ajungă vineri în Israel și intenționa să se întâlnească cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.Hamas a făcut apel la palestinieni să se ridice vineri în semn de protest față de bombardamentele Israelului asupra enclavei, îndemnându-i pe palestinieni să mărșăluiască spre Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est și să se confrunte cu trupele israeliene în Cisiordania ocupată.

Parlamentul israelian a aprobat joi seara târziu guvernul de urgență de uniune al lui Netanyahu, incluzând un număr de parlamentari de centru din opoziție, pentru a arăta determinarea unitară a țării de a lupta împotriva Hamas.

Organizația Human Rights Watch a acuzat joi Israelul că a folosit muniții cu fosfor alb în operațiunile sale militare din Gaza și Liban, afirmând că utilizarea acestor arme expune civilii la riscul de a suferi răni grave și pe termen lung.Armata israeliană a declarat că „în prezent nu are cunoștință de utilizarea de arme care conțin fosfor alb în Gaza”.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Cea mai iubită prăjitură de casă. Se prepară ușor și nu conține ouă, lapte sau unt
Cea mai iubită prăjitură de casă. Se prepară ușor și nu conține ouă, lapte sau...
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă livrare de rachete Taurus către Ucraina
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă...
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe ce aruncaţi la gunoi în fiecare zi.
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe...
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui angajat o mărire salarială de 300%. Ce a făcut acesta pentru a obţine această recompensă
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui...
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
Adevărul despre pensiile din România! Cât primești, de fapt, după 40 de ani de muncă
Adevărul despre pensiile din România! Cât primești, de fapt, după 40 de ani de muncă
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru...
Un cunoscut oraș din România, la sapă de lemn. Nimic nu-l mai salvează
Un cunoscut oraș din România, la sapă de lemn. Nimic nu-l mai salvează
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei. Circulaţia pe podul Kerci, oprită temporar
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei....
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe 30 de ani. Cum arată în realitate dobânzile la credite
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe...
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de 80 de lei
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de...
O nouă șansă la viață pentru acești bolnavi. Cancerul pulmonar poate fi învins
O nouă șansă la viață pentru acești bolnavi. Cancerul pulmonar poate fi învins
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul îl știe toată țara!
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul...
Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi!
Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi!
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile