Există o serie de dotări obligatorii pentru toți șoferii din România în 2025, conform Codului Rutier, iar cei care nu le au riscă amenzi de până la 1.000 de lei. Nici amenda minimă nu este mică, penalizările pornind de la 4 puncte de amendă, adică 810 lei. Despre ce este vorba vedeți în rândurile de mai jos.
Legislația rutieră impune ca fiecare vehicul să fie echipat cu anumite elemente de siguranță. Unele sunt obligatorii, în timp ce altele sunt doar recomandate.
Astfel, potrivit legii, Codul Rutier din România stabilește clar care sunt echipamentele obligatorii pe care absolut toți șoferii trebuie să le aibă în mașina personală atun când circulă.
Practic, acestea includ trusa medicală, stingătorul de foc și triunghiurile reflectorizante, aceste obiecte fiind considerate dotările esențiale pentru siguranța în trafic, mai ales în cazul unor situații neprevăzute cum ar fi un accident auto sau o problemă medicală urgentă a șoferului sau a pasagerilor.
Mai mult, pentru vehiculele de peste 3,5 tone, sunt necesare și vesta reflectorizantă și lanțurile antiderapante.
De precizat este faptul că rooata de rezervă este opțională, însă extrem de utilă. În 2025, roata de rezervă nu mai este obligatorie, potrivit Codului Rutier. Însă, de cele mai multe ori, în caz de pană, aceasta poate fi extrem de utilă, mai ales în călătorii lungi sau în zone izolate.
În cazul unei pene, având o roată de rezervă, un cric și o cheie de roți, problema poate fi rezolvată pe loc. În absența roții de rezervă, șoferii pot apela la servicii de depanare sau tractare până la cea mai apropiată vulcanizare.
Potrivit prevederilor din Codul Rutier, lipsa sau expirarea trusei sanitare, a stingătorului sau a triunghiurilor reflectorizante poate duce la amenzi între 810 și 1.012,5 lei, fiind penalizate practic cu 4 sau 5 puncte de amendă.