Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis un mesaj prin care spune că veghează constant asupra securității și siguranței produselor alimentare controlând cozonacii de Paște. Astfel, cel mai relevant indicator privind siguranța produselor îl reprezintă analiza informațiilor puse la dispoziția consumatorilor prin etichetele/ambalajele produselor, spune ANPC-ul condus de Cristian Popescu Piedone.
În perioada sărbatorilor pascale, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pune la dispoziție următoarea evaluare comparativă a informațiilor oferite consumatorilor pentru produsele tip cozonac, comercializate în marile lanțuri de retail din România.
Astfel, au fost analizate de ANPC peste 20 de sortimente de cozonaci, produse de unități proprii sau furnizori din sectorul privat pentru rețele precum Carrefour, Auchan, Mega Image, Penny .
Principalele constatări:
Baza asigurării unui înalt nivel de protecție a consumatorului îl reprezintă veridicitatea informațiilor referitoare la produsele alimentare, luând în considerare diferențele de percepție ale consumatorilor și nevoile acestora.
S-au identificat produse care conțin până la 21 de aditivi diferiți, inclusiv în aluat, umplutură și glazură. Acest lucru ridică semne de întrebare privind originea naturală cât și calitatea produselor, mai ales în cazul produselor prezentate drept „tradiționale” sau „de casă”.
COZ.NUCA.CACAO.STAF.RAHAT 1 KG – 22 E-uri
COZONAC DE POST CU CACAO 700g – 10 E-uri
COZONAC NUCA&CACAO INSIROPAT 700 G – 6 E-URI
21 E-uri pentru produsul Coz.nuca.Cacao.Staf.Rahat
COZONAC DOMNESC 800G- 19 E-uri
ANPC mai aduce în atenție faptul că numeroase produse pentru cozonacii de Paște utilizează premixuri fără a menționa proporția reală de ingredient activ (ex: nucă), ceea ce poate induce în eroare consumatorul cu privire la conținutul real al umpluturii. În unele cazuri, umpluturile nu sunt menționate în denumirea produsului, iar procentul efectiv de nucă este net inferior percepției create.
Dacă în denumirea produsului se regăsește oricare dintre ingredientele următoare: nucă/rahat/stafide/cacao/ mac este imperios ca în lista de ingrediente să se regăsească ponderea/cantitatea lor în produsul finit. Deopotrivă, indicarea cantității/ponderii în lista de ingrediente se menționează și în cazul în care ingredientele următoare: nucă/rahat/stafide/cacao/mac se regăsesc pe ambalaj evidențiate prin desene sau grafică.
In orice cicumstanță consumatorul trebuie să i se furnizeze informații într-un mod complet și precis pentru a face o alegere în cunoștință de cauză . Mentionarea alergenilor in lista ingredientelor nu este suficientă atâta timp cât nu sunt puși în evidență printr-un set de caracteristici grafice care ii diferențiază clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond.
În mai multe cazuri, deși declarația nutrițională este prezentă, nu respectă ordinea obligatorie a nutrientilor conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011, în special în ceea ce privește poziționarea fibrelor.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor oferă, de asemenea, urmatoarele sfaturi privind cozonacii: