LIFESTYLE

Avertismentul ANPC privind cozonacii de Paște din supermarket! Zeci de aditivi și E-uri folosiți de producători

Avertismentul ANPC privind cozonacii de Paște din supermarket Zeci de aditivi și E-uri folosiți de producători
sursa foto: ANPC

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis un mesaj prin care spune că veghează constant asupra securității și siguranței produselor alimentare controlând cozonacii de Paște. Astfel, cel mai relevant indicator privind siguranța produselor îl reprezintă analiza informațiilor puse la dispoziția consumatorilor prin etichetele/ambalajele produselor, spune ANPC-ul condus de Cristian Popescu Piedone.

În perioada sărbatorilor pascale, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pune la dispoziție următoarea evaluare comparativă a informațiilor oferite consumatorilor pentru produsele tip cozonac, comercializate în marile lanțuri de retail din România.

Avertismentul ANPC privind cozonacii de Paște din supermarket! Zeci de aditivi și E-uri folosiți de producători

Astfel, au fost analizate de ANPC peste 20 de sortimente de cozonaci, produse de unități proprii sau furnizori din sectorul privat pentru rețele precum Carrefour, Auchan, Mega Image, Penny .

Principalele constatări:

Baza asigurării unui înalt nivel de protecție a consumatorului îl reprezintă veridicitatea informațiilor referitoare la produsele alimentare, luând în considerare diferențele de percepție ale consumatorilor și nevoile acestora.

🔹Aditivare excesivă

S-au identificat produse care conțin până la 21 de aditivi diferiți, inclusiv în aluat, umplutură și glazură. Acest lucru ridică semne de întrebare privind originea naturală cât și calitatea produselor, mai ales în cazul produselor prezentate drept „tradiționale” sau „de casă”.

COZ.NUCA.CACAO.STAF.RAHAT 1 KG – 22 E-uri

sursa foto: ANPC

COZONAC DE POST CU CACAO 700g – 10 E-uri

sursa foto: ANPC

COZONAC NUCA&CACAO INSIROPAT 700 G – 6 E-URI

sursa foto: ANPC

21 E-uri pentru produsul Coz.nuca.Cacao.Staf.Rahat

sursa foto: ANPC

COZONAC DOMNESC 800G- 19 E-uri

sursa foto: ANPC

🔹 Compoziție înșelătoare cu ingrediente ambigue

ANPC mai aduce în atenție faptul că numeroase produse pentru cozonacii de Paște utilizează premixuri fără a menționa proporția reală de ingredient activ (ex: nucă), ceea ce poate induce în eroare consumatorul cu privire la conținutul real al umpluturii. În unele cazuri, umpluturile nu sunt menționate în denumirea produsului, iar procentul efectiv de nucă este net inferior percepției create.

Atenționarea ANPC

Dacă în denumirea produsului se regăsește oricare dintre ingredientele următoare: nucă/rahat/stafide/cacao/ mac este imperios ca în lista de ingrediente să se regăsească ponderea/cantitatea lor în produsul finit. Deopotrivă, indicarea cantității/ponderii în lista de ingrediente se menționează și în cazul în care ingredientele următoare: nucă/rahat/stafide/cacao/mac se regăsesc pe ambalaj evidențiate prin desene sau grafică.

🔹 Etichetarea anumitor substanțe sau produse care provoacă alergii sau intoleranțe (alergeni)

In orice cicumstanță consumatorul trebuie să i se furnizeze informații într-un mod complet și precis pentru a face o alegere în cunoștință de cauză . Mentionarea alergenilor in lista ingredientelor nu este suficientă atâta timp cât nu sunt puși în evidență printr-un set de caracteristici grafice care ii diferențiază clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond.

🔹 Probleme la declarația nutrițională

În mai multe cazuri, deși declarația nutrițională este prezentă, nu respectă ordinea obligatorie a nutrientilor conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011, în special în ceea ce privește poziționarea fibrelor.

Sfaturi pentru consumatori

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor oferă, de asemenea, urmatoarele sfaturi privind cozonacii:

  • Cititi cu atentie eticheta de produs, aceasta ar trebui sa va ofere toate informatiile pe care le doriti si de care aveti nevoie pentru a lua decizia achizitionarii;
  • Achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate, unde spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute;
  • Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară, respectiv halat de protecție și bonetă, iar manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință;
  • Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna;
  • Produsele de patiserie trebuie să aibă menționate pe etichetă, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum și prezența anumitor premixuri, în compoziție, sau a unor ingrediente care le înlocuiesc pe cele clasice;
  • Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilității minimale este stabilită de producător și se va inscripționa pe etichetă/ambalaj.
claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele