Românii care au dat avans la bancă pentru a-și cumpăra apartamente au fost informați că banca nu le mai acordă credite pentru că nu se mai încadrează la noul nivel al IRCC.
Aceste credite nu vor mai putea fi accesate, chiar dacă avansul a fost dat pentru casă, din cauza noului nivel al IRCC, indicele în funcție de care se calculează dobânzile la creditele în lei luate după mai 2019.
De la 1 ianuarie 2023 acesta ajunge de la 4 % la 5,71 %, practic crește și gradul de îndatorare al persoanei respective care ia creditul, pentru că rata este mult mai mare și, dacă se întâmplă să mai aveți un alt credit, s-ar putea și cu avansul dat să nu vă mai încadrați.
Să zicem să vă luați împrumutul pentru casă pe care l-ați agreat deja cu banca. Însă soluții există, și anume negociere cu banca să vă dea avansul înapoi dacă pur și simplu nu mai puteți să luați acest credit.
Românii care au credite legate de indicele IRCC (e vorba de cele luate după mai 2019) vor plăti rate mai mari de la 1 ianuarie.
IRCC a urcat de la 4,06% la 5,7%, potrivit indicelui publicat de BNR.
Este cel mai ridicat nivel din 2019, de când a fost introdus acest indice.
Această creştere de aproape 50% vin în contextul în care ROBOR (indicele folosit pentru creditele luate înainte de mai 2019) a scăzut ușor în ultimele săptămâni (acum fiind 7,6%).
Cum se explică această discrepanţă? IRCC este media dobânzilor din urmă cu șase luni, pe când ROBOR se calculează zilnic.